Ploaia de stele căzătoare poate fi văzută cu ochiul liber și din România
În această lună cu toții vom avea ocazia să vedem ploaia de stele căzătoare a curentului de meteori Lyride. Aceasta poate fi văzută cu ochiul liber și de la noi din țară. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Pentru a putea observa multe din evenimentele astronomice avem nevoie de instrumente speciale. Ei bine, în ceea ce privește acest eveniment nu avem nevoie de nimic. Tot ce ar trebui să facem este să alegem un loc mai retras de la marginea orașului. Asta fiindcă iluminatul public s-ar putea să ne împiedice să vedem multe din stelele care vor cădea. Se estimează că, pe oră, din locurile situate în afara orașului, se vor putea vedea aproximativ 20 de stele căzătoare.
„Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume pentru că meteorii pot apărea în orice direcție. Cei ce cunosc constelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Curentul de meteori Lyride este activ între 16 și 25 aprilie, iar asta înseamnă că în fiecare noapte din această perioadă se pot vedea stele căzătoare. Cu toate acestea, cele mai multe vor putea fi văzute în noaptea de 21 spre 22 aprilie și în noaptea de 22 spre 23 aprilie. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne sfătuiește să privim cerul undeva după miezul nopții, timp în care toată lumea doarme în mod normal. Dar având în vedere că vorbim despre un eveniment astronomic poate că părinții voștri vor face o excepție.
Observații astronomice
În această perioadă nu numai că vă puteți bucura de „ploaia de stele căzătoare”, dar puteți fi și mici astronomi. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” spune că în afară se simpla observație se pot face și observații științifice.
„Când observați un meteor, trebuie să notați ora și minutul apariției, precum și strălucirea lui (comparată cu a altor stele). Sute de astronomi amatori din toată lumea vor face observații în paralel cu dumneavoastră, iar centralizarea tuturor observațiilor duce la o cunoaștere mai bună a acestui curent. Dacă doriți să faceți observații de acest gen este bine să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (www.sarm.ro)”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.