Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta, a purtat 70 de ani pantofii de nuntă și e înmormântat în sicriu de lână
Astăzi Prințul Philip, Duce de Edinburgh, care a fost, timp de 74 de ani soțul Reginei Elisabeta II a Marii Britanii, va fi înmormântat. Dacă mai trăia câteva luni ar fi împlinit 100 de ani. O să vă spunem o poveste cu acest prinț, ca să știți și voi cât de special era.
În primul rând, trebuie să știți că, deși a fost soțul Reginei Marii Britanii, Prințul Philip nu este înmormântat cu onoruri de rege. De ce? Pentru că așa a vrut el. De fapt, el și-a pregătit funeraliile înainte să moară. Adică a dat indicații, din timp, despre cum vrea să fie la înmormântarea lui.
A vrut să aibă o înmormântare cu onoruri militare, pentru că a fost dedicat armatei toată viața lui.
Și a mai cerut ca la înmormântare să nu participe decât 30 de persoane. Și ghiciți! Exact 30 de persoane e numărul maxim admis în regat, pe fondul pandemiei. Alături de el vor sta doar membri familiei, cei mai buni prieteni, și câteva rude ale sale din Germania. Adică, cei patru copii, ducesa Cornwallului, toți nepoții ducelui și soțiile și soții lor, copiii surorii reginei, prințesa Margareta, și trei dintre rudele germane ale lui Philip – Bernhard, prințul ereditar al Badenului; Donatus, prinț și landgraf de Hessa; și prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg.Toți vor purta măști, vor păstra între ei distanţa de siguranţă sanitară și nu vor intona imnuri în cursul slujbei, aşa cum prevăd normele de sănătate publică, din cauza pandemiei.
Slujba are loc la Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor, iar de funeralii se ocupă Lordul Chamberlain. Acesta este cel mai înalt ofiţer al familiei regale, informează MailOnline.
Așa cum probabil ați văzut pe internet, Ducele de Edinburgh a murit la 99 de ani, la reședința sa din Castelul Windsor, înconjurat de persoanele care l-au iubit. A cerut în mod expres ca sicriul lui să fie biodegradabil. Prin urmare, sicriul Prințului e realizat din lână.
Acesta nici nu este scump. Costă 900 de lire sterline (5.100 de lei). De ce a vrut așa? Trebuie să știți că Prințul Philip a fost unul dintre pionierii campaniilor ecologice menite să salveze planeta. A fost unul dintre primele capete încoronate care au evidențiat schimbările climatice în anii 1950.
Pe durata procesiunii militare cu care e condus pe ultimul drum, soțul Reginei Elisbate II va fi transportat cu un dric aparte. Dricul este o mașină cu care se transportă sicriele cu persoanele decedate.
În cazul lui e o mașină specială, pe care singur a proiectat-o, în urmă cu 16 ani.
Mai precis, e vorba de un Land Rover personalizat. Este o camionetă Land Rover, care, la indicațiile Prințului Philip, a primit motorizare electrică. Un Open Top Defender TD5 130.
A purtat pantofii de mire timp de 74 de ani, la ceremonii
Ecologist convins, Prințul Philip a crezut toată viața în reciclare și folosirea atentă a resurselor. Chiar dacă în cazul lui banii nu au fost niciodată o problemă, a preferat să poarte toată viața lui pantofii din piele neagră pe care i-a încălțat în ziua în care s-a căsătorit cu Regina Elisabeta II. Cei doi s-au căsătorit în noiembrie 1947.
Și, timp de 74 de ani după aceea, Prințul a continuat să încalțe acei pantofi. Pe care, așa cum i-a recunoscut unui foarte bun prieten, Lordul Bilimoria, i-a mai și trimis la cizmar din când în când, să îi aranjeze și să le pună pingele pe tălpi. „Mi-a spus odată că purta pantofii din ziua în care s-a căsătorit. Eram unul lângă celălalt și ne-am legat șireturile când mi-a spus că aceia erau aceiași pantofi din ziua nunții sale. A fost minunat”, a dezvăluit Lord Bilimoria.
Realizările soțului Reginei Elisabeta II sale sunt enorme. Și poate cea mai mare inițiativă a sa a fost schema bursieră a Ducelui de Edinburgh, care a schimbat viața a 6,7 milioane de tineri din întreaga lume de când a fost fondată. El a acordat bani acestor copii. Unul din beneficiari, l-a și nominalizat pe prinț pentru a primi premiul Nobel.
BBC transmite live înmormântarea Prințului consort.