Cum arată viața copiilor în pandemie. Părți bune și părți proaste
De mai bine de un an stăm mai mult în casă. Multe afaceri și-au închis porțile, iar socializarea s-a făcut în mare parte online. Pe scurt, mulți oameni au fost afectați. Însă s-a gândit cineva la cum arată viața copiilor în pandemie? Iată câteva păreri ale lor.
CNN, o mare rețea de televiziune americană, a vorbit cu mai mulți copii pentru a afla ce a însemnat pentru ei această perioadă. Chiar dacă vorbim de copii din alte state, veți vedea că multe din spusele lor sunt valabile și la noi, în România. Fără să mai lungim vorba, vă prezentăm în continuare declarații ale copiilor cu privire la această perioadă pandemică.
„Am astm. Am de când eram mică așa că a trebuit să fim destul de stricți în carantină. Totuși, nu a fost atât de rău. Am învățat cum să fac skateboard și cum să gătesc mai bine. De asemenea, pentru că aveam rutine total noi, am format o legătură cu oameni pe care s-ar putea să nu-i fi întâlnit înainte de Covid-19. Am ajuns să cunosc și să mă împrietenesc cu oameni pe care s-ar putea să nu-i fi cunoscut înainte. Am învățat multe anul acesta. Urmărește-ți visele și fă-o acum. Nu așteptați, pentru că nu știți niciodată când va fi prea târziu”, a declarat, pentru CNN, Kaitlin în vârstă de 12 ani.
Abrianna, 13 ani
Abrianna, o tânără de 13 ani, a povestit că la începutul pandemiei nu știa ce să facă cu viața ei. Până atunci era într-o fugă continuă, de la școală la orele de dans, iar dintr-o dată totul s-a oprit. Și-a dat seama că are nevoie de câteva hobby-uri așa că nu a stat pe gânduri. A învățat cum să facă părul, dar și să facă brățări. De asemenea, a avut mai mult timp pentru a dansa.
„Online este mai greu cu siguranță, dar mă concentrez doar asupra muncii mele, pentru că, dacă îmi fac treaba voi avea note bune și asta îi va face pe părinții mei mândri. Am învățat mai multe anul acesta despre mine și să nu mă aștept să iau lucrurile gata făcute. 2020 a fost un an dur, dar aș prefera să spun că a fost un an care a schimbat totul, mai mult decât că a fost un an rău”, spune Abrianna.
Charlotte (11 ani) și Leela (șase ani)
Pentru Charlotte pandemia de coronavirus n-a fost nici foarte rea, dar nici bună. „A fost bine și rău. Partea proastă a fost școala online, ceea ce este foarte rău, deoarece este enervant și plictisitor. Dar partea bună a fost că am să petrec timp cu această maimuță mică (sora mea). Și am învățat, de asemenea, cum să tricotez cu degetele și cum să joc fotbal. Așa că acum sora mea și cu mine stăm împreună în pat, ascultând podcast-uri și tricotând. Îmi doresc doar ca toată lumea să poarte măști și să folosească igienizant pentru mâini”, spune Charlotte.
Pentru Leela și sora ei Parima (patru ani) pandemia de coronavirus le-a oferit multă distracție. „Ne-am mutat în Atlanta în iulie, dar înainte eram în New Jersey. A trebuit să stăm în casă timp de cinci luni consecutive și nu ne-am putut vedea prietenii, bunica sau bunicul. Dar, am făcut o casă de zâne la subsol. Deci, a fost distractiv”, povestește Leela.
Maddox (șapte ani) și Ryan (10 ani)
Pentru Maddox, un băiat de șapte ani, pandemia de coronavirus a reprezentat o perioadă foarte grea. „Ei bine, pandemia a fost grea pentru mine. Tatăl meu este medic, așa că nu a putut rămâne cu noi trei luni la începutul pandemiei. Eram doar eu, frații mei și mama mea. El încerca să ne păstreze pe toți în siguranță, în special pe mine. Am leucemie, așa că a trebuit să fim foarte atenți, deoarece trebuie să fac chimioterapie încă. Acum s-a întors acasă, ceea ce este bine, iar ambii mei părinți sunt acum vaccinați. De asemenea, trebuie să merg fizic la școală, ceea ce este minunat. Am auzit ceva pe telefonul mamei mele, ceva care m-a făcut foarte fericit. Se spunea că mult mai mulți oameni primesc vaccinul. Cred că este o veste bună”, spune băiatul.
„Carantina a fost și bună și rea. Partea bună este că pot să petrec mai mult timp cu familia mea. Partea rea este că nu prea reușesc să-mi văd atât de mult prietenii și bunicii. Nu prea ajungem să ieșim mult. Orele de taekwondo nu s-au ținut pentru câteva luni. Am pierdut șansa de a mă ridica în clasamentul centurii. Trebuia să am centura albastră. Mama mea este profesor și se vaccinează săptămâna viitoare. Sunt încântat de asta”, spune Ryan.
Sam (șapte ani), Nyla (10 ani) și Selena (11 ani)
„Cea mai rea parte a carantinei a fost că nu puteai merge în locuri. Nu-mi vedeam prietenii și trebuia să fac școala acasă. Cea mai bună parte a fost că tata era acasă tot timpul. De asemenea, am salvat un câine și i-am dat numele Biscuit după o carte pe care o iubesc și am ajutat-o pe mama să coacă prăjituri și cupcakes”, povestește Sam, un băiețel de șapte ani.
„Orele online au fost grele. Câteodată dacă aveai o întrebare și nu putea să îți răspundă pe moment trebuia să aștepți până la sfârșitul orei și chiar mai mult decât atât pentru a primi un răspuns. Mă bucur foarte mult că merg înapoi la școală. Am învățat cum să pornesc aragazul și să-mi fac singură o omletă”, spune Nyla.
Pentru Selena pandemia nu a fost atât de rea pe cât credea. „Unele părți ale carantinei au fost foarte bune pentru că ajungi să fii mult cu familia și cu animalele de companie. Ai mult mai mult timp în familie. Nu am putut să-mi văd prietenii și eram mult mai mult pe computer, dar carantina nu a fost atât de rea pe cât am crezut că va fi. Am învățat cât de important este să vă spălați mâinile și să păstrați distanța socială, deoarece unii oameni cred că nu este important. Dar amuzant este că este cu adevărat foarte important și vă poate salva viața. S-ar putea să economisiți mulți bani doar spălându-vă mâinile, purtând o mască și folosind igienizant pentru mâini și mănuși”, spune Selena, o fetiță în vârstă de 11 ani.
Dicționar
Taekwondo: artă marțială coreeană, caracterizată în special prin lovituri înalte cu piciorul și lovituri cu pumnul.