O meserie care necesită perseverență. Ce face un arhitect ne spune Claudia Godean
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un arhitect. Aflați mai multe despre o meserie deosebită și frumoasă, care necesită perseverență și atenție. Arhitecții sunt cei care construiesc case, blocuri, instituții, mall-uri, orașe.
Pentru a afla mai multe despre această meserie am stat de vorbă cu Claudia Godean, arhitect și mamă a doi băieți. Ei deja știu ce face un arhitect. Cei mici au avut primul contact direct cu meseria mamei lor atunci când a fost construită propria lor locuință. Practic, au văzut fiecare pas care s-a făcut. De la turnatul fundației și până la decorarea casei. Claudia practică această meserie de aproximativ 15 ani, deși nu și-a dorit din totdeauna să facă asta. Când era mică voia pur și simplă să călătorească, să vadă lumea. Nu să muncească în vreun fel. Cel care a îndrumat-o în a deveni arhitect a fost chiar fratele ei.
Claudia ne-a spus ce înseamnă să fi arhitect și ce presupune această meserie. „Tot ce face un arhitect de fapt este un lucru în echipă. Nu face nimic singur. E o muncă în care sunt implicați mult mai mulți oameni, cu specializări diverse începând de la cei care știu să analizeze compoziția pământului, din ce e format pământul. Asta ne ajută să putem să ne dăm seama ce fundații facem. Apoi e cel care face rezistența, adică cel care face casa să stea, apoi vine partea de instalații, specialistul cel care aduce apa în casă, curentul. Și arhitectul configurează toată această cochilie în care toți ceilalți specialiști își aduc aportul”, ne explică Claudia Godean.
Cum devii arhitect?
Ca să te faci arhitect nu e tocmai ușor. În spatele meseriei se află mulți ani de studiu. „Ai mulți ani de facultate și de studii în permanență. Anii de facultate sunt șase la număr, după care se face o practică, o stagiatură de trei ani. Și abia după aceea poți exersa și poți începe să îți practici meseria pe cont propriu. Deși meseria asta de arhitect e o meserie de bătrânețe, ca să zic așa. Pentru că cu cât acumulezi mai multă experiență cu atât devii mai bun”, spune ea.
Claudia Godean ne-a explicat că, pentru a deveni arhitect este nevoie de șase ani de învățătură, în primă fază. După șase ani de studiu primești o diplomă pe care scrie „arhitect”. Însă, ea consideră că pentru a fi arhitect e nevoie de o viață întreagă. „Încă învăț. Cu fiecare proiect nou învăț. Pentru că nu poți să le ști pe toate și atunci trebuie în permanență să te pui la punct. Lucrurile evoluează, materialele evoluează, totul crește foarte repede și atunci trebuie să citești, să te documentezi, să fii la zi. Ca în orice meserie de altfel. Trebuie să te formezi continuu”, spune Claudia.
Am fost curioși să aflăm de ce calități are nevoie cineva pentru a deveni arhitect, iar Claudia ne-a oferit un răspuns la această întrebare. „Perseverență. Foarte multă perseverență, răbdare și atenție la detaliu. Trebuie să fii foarte atent la detalii. Și la ansamblu. Trebuie să vezi și ansamblul și înăuntrul lui”, spune arhitecta.
Proiectul preferat
Atunci când lucrează la un proiect, primul pas este să discute cu clientul. El îi va spune cum vrea să arate casa la final, ce idei are, iar împreună stabilesc ce e de făcut. Apoi urmează partea de documentare și după aceea se face prima schiță a construcției.
Dat fiind faptul că Claudia și-a gândit singură casa, ne-am așteptat ca proiectul ei preferat să fie chiar acesta. Însă, surpriză, nu e așa. „Sinceră să fiu, nu mă atașez de proiecte. Nu mă atașez de proiecte, în schimb mă atașez de clienți. Leg prietenii profunde cu ei. Casele sunt, pentru mine, dacă clientul se simte bine și îmi spune că e foarte mulțumit și că i-am făcut o casă foarte faină, cea mai mare realizare. Nu faptul că am făcut, din punctul meu de vedere, o casă frumoasă. Nu mă încântă proiectul cât recunoștința și faptul că acel om care locuiește în casă e mulțumit. Îmi place casa mea foarte mult, dar nu sunt atașată de ea în mod deosebit”, povestește Claudia Godean.
Arhitect = bogăție?
Întrebarea pe care probabil mulți și-o pun este cât câștigă un arhitect. Ei bine, dacă te faci arhitect nu înseamnă că te îmbogățești, iar asta ne-a explicat Claudia. „Nu e o meserie bănoasă. Pentru că e o meserie care durează în timp. Lucrările se duc în timp. Se desfășoară pe perioade mai mari de timp. Câștigul nu e banul. E recunoștința și faptul că oamenii se simt foarte bine în spațiul pe care-l faci”, ne spune arhitectul.
Cea mai mare bucurie pe care Claudia o are ca arhitect? Iat-o: „Când de la desen se definitivează obiectul, ambientul și clădirea. Deci asta îmi place cel mai mult. Când de pe hârtie ajunge să fie real tot ce fac. Și șantierul îmi place. Perioada de execuție îmi place foarte mult. Când urmărești lucrările, detaliile, e o perioadă care-mi place foarte mult. Partea asta îmi place cel mai mult de la arhitectură, execuția”, explică arhitectul Claudia Godean.
Pentru mai multe detalii legate de profesia de arhitect vă invităm să urmăriți întregul interviul cu Claudia Godean, pe canalul YouTubeȘTIRI PENTRU COPII.
Dicționar
A persevera: a rămâne ferm și constant la o idee, la un sentiment, la o atitudine; a stărui cu răbdare și cu convingere într-o acțiune.