Astăzi se împlinesc 60 de ani de când a ajuns primul om în spațiu
Cu toții urmărim cu sufletul la gură misiunea celor doi roboței de pe Marte. Totuși, trebuie să nu uităm că fără primele misiuni spațiale nu am fi ajuns niciodată în acest punct. Astăzi aniversăm 60 de ani de când a ajuns primul om în spațiu. Aflați în continuare despre cine este vorba și care este povestea lui.
După cel de-Al Doilea Război Mondial toate conflictele s-au liniștit, cel puțin cele armate. Realitatea este că între Statele Unite și Uniunea Sovietică a continuat un război, și anume unul spațial. Nu, nu este vorba de un război ca cel din Star Wars. Americanii și rușii nu se duelau cu săbii laser și nici nu zburau cu rachete ultra rapide. Era o întrecere de a ajunge pe Lună.
Deși americanii au câștigat acest război, primul om pe Lună fiind Neil Armstrong, rușii au fost cei care au trimis atât prima vietate în spațiu, pe cățelușa Laika, cât și primul om, pe Yuri Gagarin, eroul zilei de astăzi.
A absolvit o școală vocațională
Yuri Gagarin, sau după numele său complet Yuri Alekseyevich Gagarin, s-a născut pe date de 9 martie, 1934, în apropierea orașului Gzhatsk din Uniunea Sovietică, oraș care în ziua de astăzi se numește Gagarin. În anul 1951 Gagarin a absolvit o școală vocațională în apropierea Moscovei. Educația lui nu s-a oprit aici. A continuat să învețe la un colegiu industrial din Saratov și, în același timp, a început un curs de pilotaj de avioane. La finalizarea cursului Gagarin s-a înscris la școala de cadeți a Forțelor Aeriene Sovietice din Orenbug, școală pe care a absolvit-o în 1957.
A fost o vedetă în acele vremuri
Pe 12 aprilie, 1961, Gagarin urma să facă un pas imens pentru omenire. În interiorul rachetei Vostok 1, tânărul astronaut a orbitat în jurul Pământului timp de o oră și 29 de minute. Tot zborul s-a desfășurat la o distanță de 301 kilometri de Pământ.
Odată reîntors la sol, rusul s-a bucurat de faimă pe tot globul. Toată lumea vorbea despre realizarea acestuia. I s-au construit statui, a primit medalii și străzi din Uniunea Sovietică au fost denumite după el. Era un fel de rock-star al acelor vremuri.
A suferit un accident tragic
Deși nu s-a mai întors în spațiu, Gagarin a avut un rol activ în pregătirea viitorilor astronauți. A făcut numeroase vizite în alte țări și în anul 1962 a devenit reprezentant al Sovieților Supremi. Din păcate viața lui avea să se sfârșească brusc în anul 1968. În timpul unui antrenament de zbor, avionul lui Gagarin a intrat în contact cu alt aparat de zbor, conform versiunii oficiale, impact ce l-a omorât pe loc. Cenușa sa se află și în ziua de astăzi în zidul Kremlinului.