Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Bahrain, cea mai mică țară din Orient.
Bahrain este o țară foarte mică din Golful Persic. Țara este formată din Bahrain, insula principală, și încă 30 de insulițe. Numele vine de la termenul arăbesc “al-baḥrayn” care înseamnă “două mări”. Bahrain are o populație de 1,5 milioane de oameni și o suprafață de doar 770 de kilometri pătrați. Acest lucru o face să fie cea mai mică țară din Orient.
Bahrain se învecinează la vest cu Arabia Saudită. Deși sunt despărțite de apă, cele două țări sunt conectate printr-o serie de poduri care au 24 de kilometri în total. La est se află Peninsula Qatar.
Verile în Bahrain sunt extrem de neplăcute din cauza căldurilor ridicate. Temperatura medie între lunile mai și octombrie este de 32 °C. În unele zile aceasta poate să depășească cu mult 35 °C. Perioada dintre decembrie și martie devine mai plăcută. Temperatura medie scade la 21 °C și vremea devine puțin mai ploioasă. Însă doar puțin. În medie în Bahrain plouă 10 zile pe an. Nu e de mirare că majoritatea țării este acoperită de deșert.
În Bahrain cresc aproximativ 200 de specii diferite de plante de deșert. Există însă și zone irigate unde se cultivă pomi fructiferi și legume. Deșertul limitează fauna foarte mult. Încă există gazele și iepuri sălbatici. Aceste animale însă sunt însă pe cale de dispariție. Printre animalele comune se numără șopârlele și jerboa, o specie de rozătoare de deșert. Mangusta poate fi întâlnită, de asemenea, în zonele irigate. Se crede însă că acest animal nu este nativ pentru Bahrain, ci a fost adus din India. În Bahrain nu prea există păsări decât în perioada toamnei, atunci când apar cele migratoare.
Bahrain a fost locuită încă din vremuri preistorice. Au fost descoperite rămășițe din perioada sumeriană din mileniul al III-lea î.Hr. Pe atunci Bahrain era un centru comercial extrem de important pentru lumea antică. Gruparea de insule a fost menționată în scrieri persane, grecești și romane. În secolul al VII-lea insula a fost cucerită de arabii musulmani, ca mai apoi să fie cucerită de portughezi între anii 1521 – 1602. În anul 1602 persanii au pus mâna pe Bahrain. Aceștia au stăpânit țara până în anul 1783 când a redevenit provincie arabă, sub conducerea șeicilor din familia Khalīfah.
După cum ați văzut, Bahrain a fost o regiune extrem de dorită datorită poziționării geografice. Din această cauză Imperiul Britanic a intervenit în secolul al XIX-lea pentru a opri războiul pentru gruparea de insule și pentru a preveni cucerirea acesteia de către egipteni, persani, germani și ruși. Primul tratat între Bahrain și britanici a fost semnat în anul 1820. Totuși Bahrain nu a început să facă parte din protectorat decât în 1861.
Imperiul Britanic a asigurat protecția țării până în anul 1947. Responsabilitatea fusese pasată atunci Indiei britanice care la rândul ei avea interese economice în Golful Persic. Această perioadă nu a durat foarte mult. India și-a căpătat independență și a renunțat la Bahrain. Cea mai mică țară din Orient era din nou în grija britanicilor.
În anul 1968 a venit rândul britanicilor să renunțe la Bahrain. Șeicul ʿIsa ibn Salman Al Khalifah a profitat de această ocazie și a declarat independența Bahrainului în august 1971. Fiind o țară extrem de mică avea totuși nevoie de o anumită protecție. Acest lucru a dus la semnarea unui nou tratat cu britanicii, de această dată unul de prietenie. Marea Britanie primise din nou responsabilitatea de a proteja Bahrainul în caz de război.
Aproximativ jumătate din populația Bahrainului este de origine arabă. Printre aceștia se numără oamenii născuți în Palestina, Oman și în Arabia Saudită. Majoritatea imigranților provin din Iran, India, Pakistan, Marea Britania și Statele Unite.
Araba este limba oficială din Bahrain. Faptul că a făcut parte din protectoratul britanic a avut o anumită influență asupra țării. Majoritatea locuitorilor vorbesc și engleză. Ba chiar mai mult, engleza este limba secundară obligatorie din școli. Persana este, de asemenea, foarte comună în Bahrain dar este vorbită doar în case.
Populația este predominant musulmană. 46% sunt musulmani Sunni în timp ce 24% sunt musulmani Shi’i. Restul populației constă din creștini, evrei și hinduși.
Bahrain este o țară urbană. 90% din populație trăiește în orașe. Ba chiar mai mult, o treime din populația țării trăiește în unul dintre cele două orașe principale, Manama și Al-Muḥarraq. Manama este centrul administrativ și economic al țării. Pot fi văzute o mulțime de magazine în stil vestic și hoteluri, dar și piețe tradiționale arăbești.
Bahrain are una dintre cele mai dezvoltate economii din Golful Persic. Principala sursă de venit a țării provine din exploatarea de țiței și gaze naturale. A fost prima țară din Emiratele Arabe Unite care a descoperit rezerve de petrol. Acest eveniment a avut loc în anul 1932.
Sistemul de educație din Bahrain a fost fondat tot în anul 1932 și este cel mai vechi din Peninsula Arabă. Educația este gratuită și obligatorie, atât pentru băieții cât și pentru fetele cu vârste cuprinse între 6 – 14 ani. Majoritatea populației știe să scrie și să citească. Bahrain are cea mai mare rată de femei alfabetizate din Golful Persic.
Istoria foarte diversă a Bahrainului a creat o societate musulmani influențată de valori vestice. Acest lucru poate fi observat în obiceiurile din Bahrain care, deși rămân destul de conservatoare, sunt mult mai relaxate față de cele din țările arabe. Chiar dacă Bahrain rămâne o țară arabă, aceasta a fost mult mai deschisă către modernizare.
Hainele pe care le purtăm noi sunt destul de comune în Bahrain. Există însă persoane care preferă îmbrăcămintea tradițională, adică acea togă de culoare neagră și acel turban alb. Femeile au destul de multe drepturi când vine vorba de libertatea de a-și alege hainele. Totuși, în comunitățile rurale și religioase acestea sunt obligate să poarte acel voal care le acoperă fața.
Cafeaua este extrem de importantă în societatea din Bahrain. Cafenelele sunt locurile principale de socializare ale locuitorilor. De asemenea, să oferi cafea cuiva este văzut ca un gest de ospitalitate. Bucătăria din Bahrain conține multe mâncăruri din pește, creveți, carne și orez. Machbous este o mâncare tradițională din pește și este servită cu orez. Shawarmah (șaorma), o mâncare extrem de populară în România, este, de asemenea, foarte apreciată în Bahrain.
Arta tradițională este susținută de către stat în Bahrain și se bucură de popularitate în rândul cetățenilor. Există sate specializate pe diferite domenii artistice. De exemplu ʿĀlī este un sat specializat în ceramică (olărit) în timp ce artiștii din Karbābād folosesc frunze de palmier pentru a crea coșuri.
Muzica este, de asemenea, foarte importantă în viața locuitorilor din Bahrain. Muzica folclorică este extrem de apreciată. Fidjeri, adică o serie de cântece ale căutătorilor de perle, sunt cântate și în ziua de astăzi. În anul 1991 Bahrain a început să organizeze un festival muzical anual. Deși nu există o industrie a filmului, mersul la cinema este o activitate populară în rândul locuitorilor. Unele cinematografe proiectează filmele în limba engleză. La începutul secolului XXI guvernul a pornit un program de încurajare a dezvoltării teatrelor care a avut rezultate pozitive.
Fotbalul este cel mai popular sport în Bahrain. Totuși, călăritul de cai rămâne sportul principal practicat pe insulă. În Bahrain sunt crescute peste 20 de specii diferite de cai. Aceștia sunt puși să se întreacă săptămânal pe cel mai mare hipodrom de pe insulă care poate găzdui 10.000 de oameni. Un alt sport popular este călăritul de cămile. Bahrain a participat pentru prima dată la jocurile olimpice în anul 1984. Totuși, după cum vă puteți imagina, jocurile olimpice de iarnă nu intră în discuție când vine vorba de această țară deșertică.
Sursă foto: pixabay.com, nationsonline.org, thenationalnews.com, telegraph.co.uk, maggiarabia.com