Cel mai scump tablou din lume este un fals. Ce dezvăluiri au fost făcute într-un documentar TV
Arta este o parte importantă din viețile noastre. Am putea spune că nu există o zi în care nu consumăm o formă sau alta de artă. Din această cauză a ajuns să fie și o industrie extrem de profitabilă, unde oamenii cheltuiesc sume imense de bani. Există, însă, și situații în care banii sunt irosiți. De exemplu, cel mai scump tablou din lume este un fals. Cel puțin asta pretinde un documentar TV francez ce urmează să fie lansat în câteva zile. Aflați în continuare care este povestea “ultimului tablou a lui da Vinci” și unde puteți să o vizionați.
Industria artei este cu siguranță extrem de profitabilă. Există lucrări care ajung să valoreze sume incredibile de bani. Cel mai scump tablou din lume a valorat suma de 450 de milioane de dolari. Acesta se numește “Salvator Mundi” și se presupune că este ultimul tablou al celebrului pictor renascentist Leonardo da Vinci.
Tabloul nu valora nimic la început
Deși pare greu de crezut, în 2005 acest tablou a fost cumpărat în Statele Unite pentru doar 1.175 de dolari. Pe atunci, tabloul se afla într-o stare foarte proastă. Cel care l-a găsit și la achiziționat a fost un comerciant de artă din New York. Acesta și-a dat seama imediat că ar putea să aibă de-a face cu o lucrare a lui da Vinci, lucru ce ar fi însemnat că avea ocazia să câștige mulți bani. Profitând de ocazie, comerciantul l-a vândut în cele din urmă unui milionar rus. După un timp, și acesta a decis să-l dea mai departe.
Ultima licitație în care a fost implicat Salvator Mundi a fost în anul 2017. În catalogul licitației a fost trecut drept o lucrare în întregime pictată de Leonardo da Vinci. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca această declarație să fie o minciună.
Mulți oameni s-au luptat pentru tablou
Dându-și seama de potențiala valoare a tabloului toți participanții au început să arunce cu sume uriașe de bani pentru a-l avea. Printre aceștia se afla și Mohammed bin Salam, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Acesta era un cunoscut pasionat de artă și dorea să aducă modernitate și o anumită deschidere către cultură în rândul familiei sale. Acest tablou ar fi fost punctul de plecare ideal pentru ambițiile prințului. După o licitație extrem de intensă, tabloul a ajuns pe mâna lui. Suma cheltuită de prinț a fost de 450 de milioane de dolari.
Mulți experți era însă de părere că prințul a făcut o greșeală. Aceștia considerau că tabloul a fost realizat în mare parte de ucenicii renumitului artist italian. Pentru a afla cu adevărat originile tabloului prințul a făcut o vizită în Franța în anul 2018 unde a fost primit chiar de către Emmanuel Macron, președintele Franței. Scopul vizitei era cercetarea controversatului tablou cu tehnologia C2RMF din cadrul Muzeului Luvru. Acest laborator are posibilitatea de a analiza până la ultimul detaliu orice operă de artă pentru a afla adevărul despre ea.
Salvator Mundi a petrecut trei săptămâni în laboratorul din cadrul celui mai celebru muzeu din Franța. Totuși, la final, rezultatul nu a fost deloc pe placul prințului. Tabloul nu era deloc făcut în întregime de Leonardo da Vinci, ci de ucenicii săi. Artistul ar fi contribuit foarte puțin la realizarea lui.
Unde puteți viziona documentarul
Imediat prințul a încercat să scape de tablou. Acesta a încercat să ajungă la un acord cu Muzeul Luvru. Cerința lui era clară: Salvator Mundi trebuia să fie expus lângă Mona Lisa și să fie prezentat drept un tablou autentic. Înțelegerea a picat iar tabloul nu a mai fost expus niciodată.
Toată această peripeție a fost documentată de Antoine Vitkine. Documentarul intitulat “The Savior for Sale” (Salvatorul de Vânzare) va fi difuzat pe 12 aprilie pe postul de televiziune France 5. În documentar regizorul prezintă acuzațiile sale bine documentate despre starea actuală a pieței de artă. Dacă sunteți interesați, documentarul va putea fi vizionat accesând acest link.