Ce a însemnat anul 2020 pentru piața europeană a cărții
Nici industria cărților nu a scăpat de efectele pandemiei de coronavirus. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune ce a însemnat anul 2020 pentru piața europeană a cărții.
Recent, Federația Editorilor Europeni a dat publicității un raport cu privire la efectele pe care pandemia le-a avut asupra pieței de carte europene. Într-un raport inițial redactat după prima jumătate a anului 2020 se preconizau pierderi de 15 – 25%. Asta din cauza perioadelor mai lungi sau mai scurte de carantină din diferite țări, timp în care librăriile fizice au fost închise și târgurile de carte anulate. Apoi, raportul pe întreg anul 2020 a venit și a clarificat totul, rezultatul fiind mult mai bun în majoritatea țărilor. Pierderea globală a sectorului de carte european s-a situat mai degrabă între 2% și 5%.
Acest rezultat se datorează faptului că după restricții oamenii s-au întors în librării pentru a cumpăra cărți. De asemenea, experiențele din carantină i-au făcut pe proprietarii de librării să devină activi și în online, iar asta a avut ca efect limitarea scăderilor estimate la mijlocul anului trecut.
Situația în România
În unele țări vânzările cărților nu au suferit scăderi foarte mari. Țara noastră însă, se numără printre cele cu cele mai afectate piețe. „O privire de ansamblu ne arată faptul că până la sfârșitul lunii octombrie, vânzările au scăzut „doar“ cu 4% față de 2019 în Franța. Și cu 6% în Letonia. Decalajul a fost aproape complet acoperit în Italia, printr-o intervenție consistentă a statului, care a achiziționat masiv pentru bibliotecile publice. „Țările care au înregistrat rezultate bune în a doua jumătate a anului, precum Țările de Jos, Suedia, Norvegia și Finlanda, au rămas constante, în timp ce țări precum Portugalia (minus 17%), Ungaria (minus 20%) sau România (minus 10%) s-au găsit, la final de 2020, în grupul celor mai afectate piețe”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Întregul raport, disponibil în limba română, poate fi vizualizat aici.