O tânără îndrăgostită de muzica populară – Interviu cu Patricia Maria Cimponeriu
Muzica populară din Banat este tot mai îndrăgită de copii și tineri, care par a încerca să protejeze tradițiile. Dovada cea mai bună este Patricia Maria Cimponeriu, o tânără îndrăgostită de muzica populară care se visează pe scene mari. La doar 13 ani Patricia este solistă de muzică populară, cântă la pian și scrie povești. Noi am discutat cu ea la ŞTIRI PENTRU COPII.
Patricia Maria Cimponeriu este elevă în clasa a-VII-a la Școala Gimnazială Numărul 24 din Timișoara. Se descurcă foarte bine, dar lucrurile care o fac fericită se întâmplă abia după cursurile de la școală. Patricia dansează la Ansamblul Banatul din Timișoara. În prezent urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Timișoara în clasa de canto a profesorului Gabi Zaharia. În timpul pe care îl mai are liber ia lecții de pian.
”Prima dată am început să fac dansuri populare. Am fost pasionată de ce făceau cântărețele pe scenă şi am încercat și eu, iar după au apărut lecțiile de pian. Am început să iau lecții de pian pentru că aveam nevoie de un instrument pentru a fi un solist mai bun de populară. Atinsul clapelor și m-a pasionat imediat, după prima întâlnire cu instrumentul”, a declarat Patricia pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Patricia visează să ajungă la fel de sus ca Andreea Voica într-o zi. Deocamdată a participat la tot felul de emisiuni televizate și concursuri unde a fost premiată. A obținut, printre altele, locul I la Festivalul ”Cântul meu e din Banat” și la ”Festivalul Romarte”. Are nenumărate premii și la pian precum cel de la Festivalul Național de Interpretare Armmusikfest.
Emoții pe scenă
Solista este de părere că orice tânăr care dorește să facă lucruri mari trebuie să muncească extrem de mult și să pună pasiune în tot ce face. ”Am urcat prima dată pe scenă la vârsta de șase ani la Filarmonica Banatului alături de colegii mei dansatori, iar ca solist prima dată a fost la Școala Populară de Arte, pe scena lor din sala festivă. Am avut emoții, dar nu au fost atât de mari deoarece toți cântam într-un cor. Când suntem mai mulți pe scenă reușim parcă mai ușor să uităm de emoții”, ne povestește Patricia.
Meseria de solist de muzică populară nu este ușoară deoarece evenimentele unde participă un cântăreț și formația durează până în zorii dimineții. Soliștii și formația trebuie să fie extrem de puternici. ”O persoană ar trebui să se apuce de cântat la evenimente după 16 ani, cel puțin așa au spus profesorii mei. Ai nevoie de mult studiu, ani întregi. Cântatul la nunți și botezuri este foarte obositor. Trebuie să ai repertoriu divers, multe cântece și să îți poți păstra vocea la aceeași intensitate. Un copil obosește oricum mai repede”, ne mărturisește Patricia.
Cum lansezi o piesă de muzică populară?
Patricia are în prezent două melodii lansate ”Din Banat mi’ vița” și ”Viața îți dă bune și rele”. Ambele sunt piese de suflet unde ar trebui să se regăsească toți bănățenii.
”Este greu pentru că este nevoie de un expert în texte și de cineva să îți facă linia melodică. O melodie trebuie înregistrată de foarte multe ori, până îți iese bine. Toți cântăreții fac și un videoclip după, deci munca este imensă atât pentru un solist cât și pentru cei din spate”, a povestit Patricia.
Lecțiile și cursurile de canto de care un solist de populară are nevoie sunt în general un efort financiar pentru artist și familie. ”Înregistratul, textele, echipa, cursurile, ținuta, filmările sunt destul de costisitoare. Eu mă bucur că părinții mă susțin, alți copii nu au norocul meu și este trist”, spune mândră solista.
”La noi sunt și copii de trei și șase ani la cursurile de canto. Ei se concentrează mai greu pentru că sunt mici. Este totuși mai bine să faci asta când ești puțin mai mare deoarece este mai ușor pentru profesor și elev.”
Școala online și pasiunea pentru muzică și tradiții
”Când îți place să faci un lucru cu adevărat, nimic nu este greu. Muzica este pasiunea mea. Eu văd muzica ca pe o joacă. Nu este greu pentru că nu neglijez orele de la școală. Ziua mea este de obicei plină. De dimineața am școală online și apoi câteva ore pe care le petrec făcând temele. După lecții mă pun să repet la canto sau la pian, iar de două ori pe săptămână mă prezint la cursuri de canto și pian fizic.”
Portul popular este la modă indiferent dacă ești artist sau nu. Diferența este că persoanele care urcă pe scenă au costume populare autentice, vechi de sute de ani. Patricia a ales să poarte la întâlnirea online cu noi o bluză tradițională brodată manual cu albastru în ediție limitată. ”Costume de acest tip se făceau cu sute de ani în urmă, iar aceasta a fost făcută aici în Banatul de câmpie. Astăzi găsim mai greu costume autentice, zestre. Sunt fericită că am reușit să o cumpăr”, spune Patricia.
Un mesaj pentru cititori
”Am planuri mari după ce se încheie pandemia. În viitor vreau să am cât mai multe spectacole și să lansez piese, dar să și merg în turnee cu dansurile populare. Știu că poate fi dificil să faceți mai multe lucruri în același timp. Nu renunțați pentru că va merita. Credeți în voi și nu renunțați când vă doriți ceva. Nimic nu este imposibil. Orice se poate realiza cu multă muncă dacă doriți asta.