Efectele plictiselii. De ce un copil nu trebuie lăsat să se plictisească niciodată
Plictiseala nu este ceva ce ar trebui ignorat. Un studiu arată că efectele plictiselii sunt nesănătoase. Iată de ce un copil nu trebuie lăsat să se plictisească niciodată.
În general suntem tentați să credem ca cei mici nu se plictisesc. Că ar avea tot timpul ceva de făcut. Pandemia a schimbat viețile tuturor, adulți și copii. Cum? Viețile au devenit monotone. Avem foarte puține variante de petrecere a timpului și practic activitățile noastre se reduc doar la câteva lucruri care pot fi făcute. În acest context și copiii despre care credeam că nu se pot plictisi, acum fac asta. Lucrurile stau altfel și de aici apar problemele.
Deși poate pare neimportant faptul că un copil se plictisește, să știți că nu e așa. Din contră, este foarte important. Asta deoarece plictiseala ar putea fi motivul pentru care nu se doarme corect. Cercetătorii au analizat legăturile potențiale dintre plictiseală și somn slab, iar rezultatele au constatat că somnul de proastă calitate ar putea duce la neatenție și amânare la culcare. Mai simplu spus, plictiseala duce la neatenție, iar în acest fel se pierde cumva noțiunea timpului.
Așa se face că și copiii ajung să se ducă la culcare mult mai târziu decât ar fi normal. Să facem un exercițiu de imaginație. Presupunem că un copil se pune la culcare în mod normal la ora 21,00. Pandemia l-a ținut mai mult în casă, iar activitățile pe care le desfășoară sunt de mult timp aceleași, ceea ce devine plictisitor. Plictiseala asta este de cele mai multe ori mascată de butonarea telefonului, iar copiii când stau pe telefon pierd noțiunea timpului. Și nu doar ei, tuturor li se întâmplă asta.
Fără telefon și televizor
De asemenea, specialiștii spun că televizoarele și telefoanele ar trebui scoase din dormitor. „Corpul tău trebuie să dezvolte o asociere puternică între pat și somn și atunci când ne uităm la televizor sau ne uităm la telefoanele noastre din pat, acesta ne încurcă corpul. Nu este nimic mai rău decât să verifici ora și să descoperi că este ora 3 dimineața”, a explicat psihologul Clinicii Good Sleep, Maja Schaedel, pentru UNILAND.
Tot ea a subliniat importanța de a fi activ pe timpul zilei. Asta ajută ca seara, când de punem la culcare, să putem dormi. În concluzie, este foarte important ca cei mici să nu se plictisească. Pentru ca somnul lor să fie unul sănătos este bine ca ei să fie stimulați în mod constant cu activități interesante.