Medicina viitorului. Creatorii Fortnite au finanțat crearea primului simulator de pregătire medicală
Jocurile video au devenit una dintre cele mai populare modalități de a ne petrece timpul liber. Mai ales în pandemie, acestea au fost una dintre puținele modalități de a socializa cu alți oameni într-un mediu sigur. Deși mulți încă le consideră copilăroase, tehnologia din spatele jocurilor a devenit atât de avansată încât a ajuns să fie folosită chiar și de către viitorii medici. Aflați în continuare cum va arăta medicina viitorului.
Deși Fortnite nu mai este cel mai popular joc din lume, acesta rămâne în continuare un joc foarte iubit în rândul celor mici. Recent, Epic Games, compania care a creat jocul, s-a implicat și în alte domenii, și anume în medicina viitorului.
Poate că sună cam ciudat, dar compania americană s-a implicat în pregătirea viitoarelor cadre medicale. Aceasta a donat 100.000 de dolari unei companii pentru a crea un simulator virtual pentru doctorii în devenire.
Cu ajutorul acestui simulator, viitoarele cadre medicale pot exersa oricând și oriunde situații pe viață și pe moarte fără să riște să pună în pericol cu adevărat viețile pacienților.
“Practic este un mediu care simulează evenimente din viața reală, creând acel stres cu care se confruntă medicii, fără să existe de fapt un pericol real”, a declarat pentru ABC News Mike Brewer, co-fondatorul companiei care se ocupă de crearea simulatorului.
Această platformă va putea fi accesată de către medici cu ajutorul unor ochelari și a unor manete de realitate virtuală.
“Manetele le vor permite celor ce învață să ia pulsul pacienților, să verifice dacă respiră, să vadă dacă sunt conștienți și, în cazul în care este nevoie, să le ofere tratament”, a mai adăugat Mike Brewer.
Viitorii medici vor putea exersa aceleași scenarii de nenumărate ori
Cel mai mare avantaj la acest proiect este accesibilitatea la o mare masă de oameni. În mod normal astfel de cursuri ar costa sute de mii de dolari și ar dura mult timp. Platforma simplifică foarte mult acest proces, reducând în același timp și costurile de pregătire ale persoanelor ce-și doresc să salveze vieți. De asemenea, noile metode de antrenament ar putea oferi perspective noi asupra exercițiilor tradiționale.
“Avem posibilitatea să-i îmbrăcăm pe cei ce exersează cu o vestă care le monitorizează bătăile inimii, ritmul de respirație și modul cum răspund la diferite situații din punct de vedere psihologic”, a declarat Matt Pepper, managerul de pregătire al TacMed Australia, compania care va folosi noua tehnologie Virtual Reality (VR).
“De asemenea, avem posibilitatea să urmărim privirea celui care exersează. Făcând asta putem să vedem pe ce s-a concentrat în timpul antrenamentului”, a mai adăugat acesta.
Un alt avantaj considerabil al acestei metode de antrenament parcă venită din viitor este faptul că scenariile pot fi repetate continuu. Astfel, tinerii medici pot exersa liniștiți diferite tehnici fără să pună viața nimănui în pericol.
Este cea mai bună modalitate de pregătire
Și contextul actual a fost o oportunitate bună pentru a arăta cât de bună este tehnologia VR. Platforma a oferit modalitatea excelentă pentru antrenament fără încălcarea regulilor de distanțare socială. Deși a fost sceptic la început, Matt Pepper este convins că așa va arăta medicina viitorului.
“Am fost paramedic timp de 15 ani. Am petrecut foarte mult timp făcând exerciții extrem de realiste. Totuși, nimic nu se compară cu experiența pe care ți-o oferă realitatea virtuală”, a declarat acesta.
Dezvoltarea acestei platforme a durat trei ani. În prezent aceasta este folosită de patru companii diferite. În viitor, dezvoltatorii aplicației speră să aibă cât mai mulți clienți pentru a putea introduce cât mai multe scenarii și pentru a o putea optimiza cât mai bine.