Invențiile au schimbat viața oamenilor. Creionul de azi și cel de altădată
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre creionul de azi și cel de altădată.
Creionul este de cele mai multe ori primul instrument de scris cu care fac cunoștință copiii. Se folosesc de el să facă mâzgălituri fără noimă pe oriunde și oricând, iar când cresc acestea se transformă în desene frumos realizate. Creionul a apărut cu mii de ani în urmă, pe vremea Egiptului Antic. Cu vreo 5000 de ani în urmă, mai exact. Înainte de apariția lui, egiptenii foloseau tulpini de bambus, stuf sau papirus în care turnau plumb. Primele modele de tip creion au fost folosite de către scribii din Roma Antică.
Inventatorul creionului și curiozități
Creioanele sunt realizate din grafit (miezul, mina) și îmbrăcate în lemn. Trecerea de la plumb la grafit s-a făcut în jurul anului 1564, atunci când a fost descoperită, în Anglia, o mare cantitate de grafit. Față de plumb, grafitul este mai bun de folosit deoarece lasă urme mai negre și în același timp mai fine. Inventatorul creionului cu mină de grafit și îmbrăcat în lemn este Nicolas – Jacques Conte. El amesteca grafit cu argilă pe care mai apoi le ardea, iar amestecul era introdus în tuburi de lemn.
Mai târziu au apărut și creioanele mecanice. Acestea sunt învelite în metal sau plastic, deci nu au nevoie de ascuțire și sunt reîncărcabile. Elevii și studenții, dar și adulții, le preferă deoarece sunt simplu de folosit și au același avantaj ca al creioanelor normale, adică poți șterge ce scrii greșit, cu o radieră.
Simplul creion pe care astăzi îl întâlnim aproape peste tot este mai important decât ați crede. Iată câteva curiozități despre el:
creioanele au fost folosite de NASA și URSS fiindcă cu ele se poate scrie la gravitație 0. Cu pixul, spre exemplu, nu se poate face asta în spațiu, fiindcă pasta plutește în imponderabilitate. Deci, putem spune fără doar și poate că creionul este una din invențiile care au schimbat viața oamenilor;
cel mai mare creion din lume, numit Castell 9000, are o lungime de peste 22 de metri și se află în Kuala Lumpur, Malaezia;
prețul celui mai scump creion din lume începe de la 20.000 de dolari. Acesta este realizat din aur de 18 karate, lemn de cedru și are și trei diamante;
cu un creion se poate trasa o linie de aproximativ 50 km sau se pot scrie peste 40.000 de cuvinte;
Dicționar
Scrib: sclav, în Egiptul Antic, cu atribuții în scrierea și copierea unor documente. ulterior, termenul s-a folosit și pentru funcționar de rang inferior având atribuții de contabil și de copist;
Imponderabilitate: caracterul sau starea unui corp a cărui greutate se reduce datorită ieșirii sale din câmpul gravitației terestre sau se anulează datorită intervenției unei forțe de sens contrar.