Percepția părinților români cu privire la educație. STUDIU
Reveal Marketing Research, cercetător a pieței, alături de Kidprenor au realizat un studiu în urma căruia au aflat care este percepția părinților români cu privire la educație. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă rezultatele.
Învățământul din România nu este exact cum ar trebui să fie. Mai mult decât atât, pandemia a accentuat problemele, iar educația copiilor este pusă în pericol. Conform studiului, o treime din părinți consideră că învățământul tradițional pregătește într-o mică și foarte mică măsură un copil pentru viață. Restul părinților, adică 37% dintre respondenții studiului, declară exact contrariul.
Majoritatea părinților, 76% dintre ei, au spus că ar fi dispuși să plătească pentru activitățile de interes ale copiilor. Un procent de 31% dintre ei ar aloca între 300 și 500 lei pe lună pentru a le oferi copiilor ocazia de a studia domeniile lor preferate. Mai mult decât atât, un procent de 20% din părinți sunt dispuși să ofere sume și mai mari. Aceștia ar investi chiar și mai mult de 1000 lei.
Dacă cu mulți ani în urmă părinții erau cei care alegeau cariera copiilor lor, în zilele noastre lucrurile s-au schimbat puțin. Acum mulți părinții îi încurajează pe copii să facă ceea ce le place, iar în funcție de asta să-și facă un viitor. Această idee reiese și din rezultatele studiului. 8 din 10 părinți consideră că un copil ar trebui să își aleagă singur domeniile de interes pentru el. Cu toate acestea, s-a observat o diferență între categoriile de părinți. Familiile cu venituri mai ridicate și cu un nivel de educație mai înalt sunt mult mai deschide în a le oferi copiilor libertatea de a alege un domeniu de interes (85%), în comparație cu familiile cu venituri mai scăzute (67%).
Domeniile atractive pentru copii
Una din întrebările la care părinții au răspuns în cadrul studiului a fost „Ce domenii consideră românii că ar fi de interes pentru copiii lor?”. La această întrebare în topul răspunsurilor, cu un procent de 66%, au fost menționate limbile străine. Apoi, mai mult de jumătate din părinți (58%) au menționat activitățile de dezvoltare personală precum vorbitul în public sau învățarea bunelor maniere. Alte domenii considerate atractive pentru copii din punctul de vedere al părinților: