O meserie de călăuză menită să urce munţii. Ce face un șerpaș?
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a-și ocupa timpul și a obține un bănuț cinstit. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie pentru a vă ajuta în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre cât câștigă și ce face un șerpaș. Aflaţi mai multe despre o meserie de călăuză menită să urce munţii alături de tine.
Există meserii foarte dificile care presupun riscuri mari sau eforturi fizice deosebite. Meseria de șerpaș este una din cele mai grele meserii din lume, cu siguranță. Acești puternici cărăuși ghidează și poartă bagajele fiecărui turist care urcă în Himalaya.
După două săptămâni petrecute la altitudini de peste 5000 de metri, șerpașii nepalezi pot cânta fără grijă. Dar nu pentru că au coborât de pe munte, ci pentru că au reușit să conducă fără incidente un nou grup de turiști plecați să descopere masivul himalayan.
De multe ori un sherpa (șerpaș) urcă de aproximativ cinci ori până la 5400 de metri şi de 18 ori peste 5500, în fiecare sezon. Mulți dintre ei afirmă că traversează cu ochii închiși până la 5500 deoarece li se pare ușor.
Cărăușii şi șerpașii
Șerpașii conduc turiștii pe munte, îi ghidează. Alții le cară lucrurile necesare în spate. Ei se numesc cărăuși (porteri). Credeți că obțin mulți bani pentru munca lor? Aceștia câștigă doar câţiva euro pentru a duce în spate 60 de kilograme. Cei mai mulți turiști care urcă în Himalaya duc în spate doar un rucsac ușor, restul este dus de aceşti oameni. Cărăușii care lucrează pentru turiști sunt plătiți cu aproximativ 4 euro pe zi. Un porter ajunge să transporte chiar și 95% din greutatea sa corporală. Bagajele sunt introduse într-un coș supradimensionat, numit doko, care este purtat în spate şi este legat cu o bandă lată și lungă ancorată de fruntea cărăușului, locul unde este distribuită cea mai mare parte a greutății.
Mai ieftin decât un asin
Cărăușii și șerpașii sunt vestiți nu doar pentru performanțele lor fizice dar și pentru onestitatea și religiozitatea lor. Faptul că un cărăuș nu poate trișa la un joc de cărți este un lucru testat deja de mulți turiști. Însă dincolo de aceste uimiri occidentale se află un stil de viață dificil și o sărăcie extremă care îi obligă pe acești oameni să practice una dintre cele mai dure meserii din lume.
Cărările din Himalaya sunt pline de asini sau yaci folosiți tot pentru transport. Dar atâta vreme cât închirierea unui astfel de animal este de trei ori mai scumpă decât a unui cărăuș, cântecele acestora vor continua să răsune în Himalaya.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.
Dicționar:
Asin: măgar.
Cărăuș: persoană care transportă ( cară) bagajele grele, porter