În această perioadă prin păduri găsim leurda, vedeta primăverii. O numim așa deoarece ea crește numai în acest anotimp și este foarte sănătoasă. Pentru a vă convinge de asta, în cele ce urmează vă prezentăm câteva beneficii pe care leurda le oferă organismului.
În funcție de zonele țării leurda poartă și alte denumiri. Ea mai este numită usturoi sălbatic, aiuș, usturoiul ursului, iar denumirea științifică a plantei este Allium ursinum. Leurda preferă zonele umede și umbroase, de aceea se găsește în mare parte în păduri. Poate fi crescută și în grădini, însă are nevoie de o atenție și o îngrijire mai atentă. Frunzele leurdei sunt verzi și lucioase, asemănătoare cu cele de lăcrămioare. Gustul plantei este asemănător cu cel de usturoi, iar la maturitate leurda face niște flori albe, în formă de stea.
În ceea ce privește compoziția sa, leurda conține vitamina A și C, complexul de vitamina B, cupru, fier, fosfor etc. De asemenea, planta mai are și alte substanțe cu proprietăți vindecătoare. Toate acestea o fac să fie un foarte bun remediu natural împotriva multor afecțiuni.
Beneficii
Frunzele de leurdă se folosesc în fel și fel de mâncăruri. Cele mai răspândite preparate sunt salatele și sosurile, însă se pot face chiar și ciorbe din leurdă. Nu contează cum este preparată neapărat. Important este să fie consumată. Asta fiindcă oferă mai multe beneficii organismului:
consumul regulat reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare;
acționează împotriva diareei, viermilor intestinali, indigestiei, balonării și colicilor abdominali;
luptă împotriva răcelilor și virozelor de primăvară;
menține sănătatea rinichilor;
îmbunătățește memoria și atenția;
tratează insomnia, etc.
Printre plantele sănătoase pe care le găsim în această perioadă se mai numără și ștevia și urzicile. Într-un alt articol ȘTIRI PENTRU COPII a explicat de ce merită să consumați astfel de plante și aveți și câteva sugestii de rețete. Pentru a vedea despre ce este vorba tot ce aveți de făcut este să intrați aici.