Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre un lac glaciar, dar nu despre oricare. Vorbim despre Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România. În Munții Retezat, considerați și „perla” Carpaților sau „tărâmul fermecat cu ochi albaștri”, se regăsesc peste 50 de lacuri glaciare. Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar, Tăul Porții se află la cea mai înaltă înălțime (2.269 de metri), iar Lacul Bucura este cel mai mare din țara noastră. El este situat în Parcul Național Retezat, la 2.040 de metri altitudine.
Lacul Bucura se întinde pe o suprafață de nouă hectare, are o lungime de 550 de metri și o lățime de 160 de metri. În ceea ce privește adâncimea pe care o are lacul, aceasta este de 15,5 metri. Tot din jurul lacului aveți acces și către cele mai înalte vârfuri din Retezat: Peleaga (2509m), Păpușa (2508) și Retezat (2482). Mai mult decât atât, acum că a venit vremea bună puteți și campa lângă lac. Lacul Bucura oferă peisaje de-a dreptul spectaculoase pe care merită să le vedeți.
Cum ajungeți la Lacul Bucura?
Ca să ajungeți la lac va trebui să urmați următorul traseu, detaliat de Go Hunedoara: „Accesul la lac se face din șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la kilometrul 61 (Cârnești), prin Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, circa 35 de kilometri de drum asfaltat. De aici se urcă pe drumul forestier ce se oprește la Drăcșanu, pe o distanță de 14 kilometri. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii, și trecând pe lângă Lacul Lia se ajunge la Bucura”.