Ce ai face dacă copilul tău ar fi LGBTIQ? Răspunsul mămicilor
Subiectul LGBTIQ este unul foarte controversat la noi în țară. În mare parte acest lucru se datorează gândirii conservatoare și ancorate în trecut pe care mulți dintre noi o avem. Totuși, ce se întâmplă dacă o persoană foarte apropiată nouă ne spune dintr-o dată că are o altă orientare sexuală față de cea “normală”? Încetăm să îi iubim sau îi susținem și le dorim fericirea? Mai multe mămici dintr-un grup au primit întrebarea “Ce ai face dacă copilul tău ar fi LGBTIQ?”. Aflați răspunsul mămicilor.
Uniunea Europeană s-a declarat recent “o zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Asta nu înseamnă că discriminarea față de această minoritate va dispărea brusc, peste noapte. Acest lucru se reflectă în părerile agresive ale românilor împotriva minorităților sexuale de pe internet. Nu degeaba România se află abia pe locul 39 din 50 în topul celor mai inclusive țări din Europa pentru minoritățile sexuale…
În urmă cu cateva zile o postare a unei mămici pe un grup de pe Facebook a stârnit controverse. Membrilor grupului li s-a pus o întrebare simplă: “Cum reacționezi și ce decizi dacă copilul tău vine acasă și îți mărturisește că are o altă orientare sexuală decât cea hetero?”.
V-ați gândi că părinții i-ar accepta necondiționat și i-ar iubi în continuare. Realitatea este, însă, alta. O parte din mămici considerau această orientare sexuală ca fiind o boală mentală. Ba chiar mai mult, ele insistau că și-ar trimite copiii la psiholog pentru a-i “vindeca”. Altele erau de părere că până la vârsta de 18 ani copiii experimentează și că nu sunt complet siguri pe sexualitatea lor.
Orientarea sexuală nu poate fi aleasă
Deși pare greu de crezut orientarea sexuală nu poate fi influențată și nu este doar “o fază”. Unii adolescenți gay susțin că încă din copilărie au îndrăgit persoane de același sex.
Odată ajunși la pubertate, tinerii devin relativi siguri pe sexualitatea lor, chiar dacă de cele mai multe ori nu și-o divulgă. Totuși, perioada pubertății și a adolescenței rămâne una experimentală. Unii tineri ajung să aibă relații cu persoane de același sex doar din curiozitate. Acest lucru nu îi face, însă, să fie gay.
Situația nu este totuși atât de rea pe cât pare. O parte mare din mămicile de pe grup susțin că și-ar iubi copiii necondiționat, chiar dacă pentru unele ar fi greu să accepte la început. Altele spuneau că o mamă bună ar fi știut de mult că ceva este diferit cu copilul ei.
Orientarea sexuală nu este un motiv pentru a discrimina oameni, mai ales când aceștia nu și-o pot alege. Faptul că persoanele LGBTIQ nu sunt “normale” nu este un argument. În epoca medievală erau discriminați stângacii tot din același motiv: că nu sunt “normali”. Trebuie să depunem un efort și să ne înțelegem reciproc. Nimeni nu merită să fie discriminat, indiferent de rasă, naționalitate, sex sau orientare sexuală.