Expoziția „Călătorie spre Sud” propune o călătorie real – imaginară către ținutul înghețat de la Polul Sud și o explorare a hărților obiectiv – subiective, pornind de la două cărți inspirate de biografia savantului și exploratorului Emil Racoviță (1868 – 1947). Este vorba despre „Spre Polul Sud” de Emil Racoviță și „Străbunicul meu, Emil Racoviță”, de Andreia Petcu, ambele publicate de Editura Frontiera.
„Proiectul „Călătorie spre Sud” are, așadar, două dimensiuni: una reală și una imaginară, primul spațiu fiind dedicat dimensiunii reale și evocând prima expediție de cercetare științifică în Antarctica (1897-1899), la care a luat parte Emil Racoviță, în calitate de naturalist al echipajului. Al doilea spațiu evocă drumul fantastic al unei fetițe, Maria, pornită pe urmele străbunicului ei imaginar, Emil Racoviță. În această călătorie, Maria descoperă minunile pământului, oferindu-i artistului Eugen Berlo oportunitatea de a explora subiecte incitante precum hărți convenționale și hărți interioare, călătorii și vehicule, intersecții cronologice între generații îndepărtate”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Expoziția este deschisă la muzeu până în data de 9 mai. Prețul unui bilet întreg este de 5 lei, în timp ce biletul pentru pensionari costă 2,5 lei, iar cel pentru elevi și studenți este de 1 leu. Însă în data de 31 martie intrarea este gratuită pentru toate categoriile de vârstă. Muzeul vă invită să descoperiți atât expoziția „Călătorie spre Sud”, cât și celelalte exponate, cum ar fi gravurile realizate după costumele din Țara Românească.
Programe online pentru copii
Unul din programele online pentru copii are ca punct de plecare chiar expoziția „Călătorie spre Sud”. Muzeul Hărților alături de Asociația Learning by Teaching propun programul interactiv „Călători către Antarctica alături de Maria și Emil Racoviță”. Acest program se adresează grupurilor de elevi cu vârsta cuprinsă între șase și 10 ani. Durata unui atelier este de 50 de minute și va avea loc pe platforma Zoom. Prețul per clasă de elevi este de 150 lei. Pentru detalii și rezervări trimiteți un mail la adresa educație.lbt@gmail.com.
Un alt atelier interactiv online are loc duminică, 4 aprilie, de la ora 11,00. La el sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între opt și 10 ani. Atelierul „Diamante unice” le va oferi acestora informații despre cele mai frumoase și prețioase diamante și locurile unde pot fi admirate. De asemenea, vor afla lucruri interesante despre cum au fost diamantele descoperite. Durata unui atelier este de 80 de minute, cu două părți a câte 40 de minute. Atelierul se va desfășura tot pe Zoom, iar costul este de 30 lei/participant. Participarea se face numai pe bază de rezervare, completând formularul disponibil aici, în josul paginii.