Cu cât stau mai mult conectați, cu atât copiii devin mai nefericiți. Studiile sunt alarmante
Dacă până acum mulți părinți își puneau problema să restricționeze cât mai mult accesul copiilor lor pe telefoane, tablete, calculatoare sau televizor, pandemia a schimbat paradigma. Având în vedere necesitatea școlii online, chiar părinții au ajuns să le ceară copiilor să stea conectați, relaționând direct cu ecranele din fața lor. Pericolul este iminent, iar despre acesta vorbesc o serie de cercetători din toată lumea, care au cercetat fenomenul.
Concluziile cercetărilor recente sunt dramatice. Cu cât petrec mai mult timp conectați la ecrane, cu atât copiii dezvoltă mai multe probleme de adaptare și relaționare. Ei devin, în fond, mai nefericiți.
Un studiu recent a arătat că dacă copiii petrec mai mult de o oră pe zi în mediul online este deja posibil să aibă probleme emoționale și comportamentale. Aceste probleme includ hiperactivitate, concentrare slabă, atenție scurtă și probleme de conectare cu alți copii. Adică le va fi tot mai greu să își facă prieteni.
Aceste dispozitive nu crează probleme doar la nivelul comunicării cu alte persoane. Ele reduc și timpul pe care copiii trebuie să îl petreacă citind, jucându-se. Folosirea constantă a dispozitivelor de genul celor amintite deja reduc interacțiunea cu familia sau cu alți copii.
Mulți copii de patru ani folosesc deja în ziua de astăzi în mod regulat telefoane sau tablete. Studiile arată că între anii 2013 și 2017 numărul copiilor care foloseau aceste dispozitive s-a triplat. Ulterior a crescut și mai mult
Ce spun cercetătorii?
Studiul la care facem referire a fost realizat de sociologul Janette Niiranen de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare din Helsinki și de colegii săi.
„Rezultatele noastre arată că acum copiii de 5 ani petrec mult mai mult timp în mediul online decât este recomandat de profesioniști. Nivelurile ridicate de utilizare a mediilor electronice, în special vizualizarea programelor, sunt asociate cu probleme legate de rezultatele psihosociale, în timp ce utilizarea jocurilor electronice a fost asociată doar cu hiperactivitate. Deși modelele de utilizare a mediilor electronice ale copiilor ar putea să nu pară problematice atunci când se analizează utilizarea la nivel zilnic, acestea au riscuri pe termen lung”, au declarat cercetătorii în concluziile studiului. Cu cât stau mai mult conectați pe telefoane sau calculatoare, cu atât copiii devin mai nefericiți.
Studiu desfășurat pe mai mulți ani
În această cercetare sociologii și psihologii au analizat și datele colectate de studiul finlandez “CHILD-SLEEP”, care au urmărit sănătatea și bunăstarea a 699 de copii. Ei au intrat în cercetare încă înainte de naștere. Și au fost investigați până la vârsta de cinci ani, prin intermediul unor chestionare completate de către părinți.
O parte din studiu s-a bazat pe părinți. Aceștia au fost rugați să relateze cât timp petrec copiii lor uitându-se la televizor, jucând jocuri pe calculator sau consolă. Dar și cât timp stăteau cei mici pe telefon și tabletă. Raportările au fost cerute atât la vârsta de 18 luni, cât și la cinci ani.
La vârsta de 18 luni, s-a constatat că cei mici petreceau în jur de 32 de minute pe zi în fața televizorului. Această durată a crescut la 114 minute pe zi, în medie, până la vârsta de cinci ani.
La vârsta de cinci ani, 67% din copii urmăreau programe de televiziune mai mult de o oră pe zi. Și aproximativ unul din 10 petrecea același timp jucându-se pe console, tabletă sau calculator. Experții au recomandat ca fiecare copil preșcolar să nu petreacă mai mult de 60 de minute pe zi în fața televizorului, telefonului sau tabletei. Rezultatele acestui studiu au arătat că utilizarea acestor dispozitive la vârsta de 18 luni crește riscul copilului de a dezvolta probleme emoționale și comportamentale până la vârsta de cinci ani.
Cu cât stau mai mult conectați pe telefoane sau calculatoare, cu atât copiii devin mai nefericiți
Cercetătorii au constatat că vizionarea programelor de televiziune crește riscul apariției de dificultăți de atenție și concentrare, hiperactivitate și alte probleme emoționale și comportamentale. Cercetătorii au spus, totuși, că nu au reușit să stabilească o legătură clară între timpul petrecut în fața ecranelor și problemele de comportament. Ei susțin însă că e necesar ca cercetările în această direcție să fie continuate.
ȘTIRI PENTRU COPIIvă ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații.