Mersul pe bicicletă nu este doar o activitate sănătoasă și ecologică. Ea poate să fie și una distractivă. Cel puțin aceasta este viziunea tinerilor de la Soft Hoarders. Aceștia au creat un prototip pentru o bicicletă electrică alimentată cu ajutorul unor panouri solare cu care cetățenii se vor putea deplasa gratuit în viitor. Aflați în continuare mai multe despre acest proiect și despre tinerii care vor să schimbe lumea.
Schimbările climatice sunt printre dintre principalele probleme cu care se confruntă umanitatea în prezent. Deși aproape toate țările depun eforturi pentru a opri încălzirea globală, realitatea este că situația este departe de a fi ideală. Este din ce în ce mai clar că responsabilitatea salvării planetei cade pe generațiile noi, generațiile care nu se tem să inoveze și să gândească neconvențional.
Soft Hoarders sunt unii dintre tinerii care lucrează la un viitor mai bun pentru noi. Cel mai recent proiect al acestui grup este o bicicletă alimentată cu panouri solare. Aceasta le va oferi cetățenilor un mod de transport gratuit și ecologic în schimbul afișării unor reclame prin intermediul ecranelor. Pentru a afla mai mult despre această invenție ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu Sakr Ramy, Mihnea Stamatie și Dominic Staicu, trei dintre tinerii care vor să schimbe lumea de la Soft Hoarders.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când a luat naștere Soft Hoarders?
Soft Hoarders: Soft Hoarders este echipa de robotică a Colegiului Național “Frații Buzești” din Craiova. Această echipă participă în fiecare an la concursul internațional FIRST Tech Challenge. Echipa s-a format acum cinci ani atunci când a avut loc prima ediție. În prezent în Soft Hoarders se află 15 membri, toți liceeni. Cu toții suntem pasionați de tehnologie și încercăm să ne implicăm cât mai mult în tot felul de proiecte în afara acelui concurs principal la care participăm.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce proiecte importante ați avut de-a lungul timpului?
Soft Hoarders: După cum am menționat cel mai important proiect este concursul FIRST Tech Challenge la care participăm an de an. Recent am participat la un Hackathon unde am realizat un robot medical. Bicicleta alimentată cu panouri solare este ultimul nostru proiect. Noi nu dorim doar să participăm la concursuri, ci să ne facem afirmați, să ne remarcăm și să arătăm că se poate și la noi. Mereu încercăm să ne implicăm în orașul nostru și în comunitatea locală prin tehnologie și prin diverse proiecte.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce v-a inspirat când ați creat această bicicletă alimentată cu panouri solare?
Soft Hoarders: În primul rând noi suntem pasionați de tehnologie și, în același timp, și de biciclete și de aceste mijloace de transport alternative. Am fost puși în diferite situații în care am avut nevoie de biciclete și nu le-am avut sau dacă le-am avut nu am avut unde să le parcăm. Noi ne-am gândit să îmbinăm aceste două pasiuni și să creăm un pachet de servicii. Noi vrem să oferim această flotă de biciclete cetățenilor în schimbul afișării unor reclame. Noi ne vom finanța prin intermediul companiilor care vor fi dispuse să-și afișeze reclamele pe bicicletele noastre. Acest proiect promovează ecologia, mijloacele de sport alternative, mișcarea și fluidizarea traficului din oraș.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când a început această pasiune pentru robotică?
Soft Hoarders: Pasiunea aceasta a început acum cinci ani odată cu înființarea grupului. Noi am îmbinat fizica, matematica și informatica și astfel am ajuns să facem parte din Soft Hoarders. Ca și idee această echipă este o entitate vie în continuă dezvoltare. Noi am învățat de la cei mai mari care la rândul lor au învățat de la mentori și de la profesori. Dorim să ne facem remarcați prin mijloace proprii și prin gândirea și ideile noastre. Soft Hoarders nu este doar un grup de liceeni ci o modalitate de a învăța și de a te dezvolta. Noi nu ne formăm doar pe noi ci și pe generațiile care urmează.
ȘTIRI PENTRU COPII: Acest proiect este doar un hobby pe moment sau doriți să lucrați serios la el și în viitor?
Soft Hoarders: Momentan proiectul este în stadiul de prototip. El a fost realizat în cadrul acestui concurs în urma identificării mai multor probleme. În momentul de față nu avem finanțarea pentru a-l implementa. Fără finanțare nu prea avem șanse să continuăm proiectul. Noi venim cu idei și arătăm că să poate. Pe urmă așteptăm să vedem dacă primim finanțare sau dacă ni se preia ideea de firme cu mai multă experiență în implementare. Aceasta este și situația în cadrul bicicletei. Noi am venit cu ideea și am arătat că este posibil dar nu putem să facem mai mult fără finanțare. Multe proiecte rămân doar în stadiul de prototip. Noi nu ne dăm însă bătuți și continuăm să ne afirmăm și să venim cu noi modalități de a îmbunătăți comunitatea locală.
ȘTIRI PENTRU COPII: În cazul în care veți primi finanțarea vă gândiți să vă extindeți în toată țara?
Soft Hoarders: Momentan aceasta este o gândire pe o perioadă destul de lungă. Pentru început proiectul o să fie implementat în Craiova. În funcție de performanțele și de rezultatele acestuia vom lua în considerare mai întâi o extindere regională și apoi, de ce nu, o extindere în toată țara. Pentru a vedea aplicabilitatea acestui proiect vom avea nevoie de o flotă inițială cu un număr mai mic de biciclete și cu o finanțare destul de puternică. Doar așa o să putem vedea care este nivelul de interes al populației dar și al firmelor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum vă veți asigura că bicicletele nu vor fi furate sau distruse?
Soft Hoarders: Este cea mai des adresată întrebare când vine vorba de acest proiect. Noi ne-am gândit la câteva soluții. În primul rând, pentru a prelua o bicicletă va trebui să-ți lași câteva date personale pe site-ul nostru. De asemenea, în momentul în care îți creezi contul va trebui să fii de acord cu un formular de termeni și condiții unde va scrie că orice daună suferită de către bicicletă va fi pe propria răspundere. Bicicletele vor mai fi echipate pe viitor și cu sisteme de localizare și cu sisteme de tip accelerometru care ne vor permite să le monitorizăm în timp real. Acestea vor mai fi dotate și cu un sistem de alarmă care se va activa în cazul în care bicicletele vor fi mișcate brusc.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum va afectat pandemia activitatea?
Soft Hoarders: Pandemia ne-a afectat foarte mult. Anul trecut am câștigat etapa regională FIRST Tech Challenge și urma să participăm la cea națională. Din păcate, aceasta a fost anulată din cauza virusului. De asemenea, pandemia ne-a oprit să ne întâlnim la laborator și să lucrăm. Totuși, în această perioadă ne-am dat seama cât de uniți suntem și că tehnologia poate să ajute în orice situație. Ne-am implicat în această criză sanitară și cu ajutorul imprimantelor 3D am printat diferite materiale și i-am sprijinit pe medici. Am printat câteva sute de viziere pentru cadrele medicale din Craiova și din Dolj. Pe parcursul acestei veri ne-am întors în laborator cu acordul direcțiunii. Ne străduim să fim cât mai în siguranță, păstrăm distanțarea socială și ne dezinfectăm cât de des se poate.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi aveți pentru copiii care ar putea fi interesați de informatică și de robotică?
Soft Hoarders: Dorim să le transmitem copiilor că informatica este un domeniu uimitor, un domeniu care poate să dea viață. De asemenea, este foarte important ca cei mici să aplice ce învață și să nu se limiteze la ce învață la școală. Internetul este cel mai bun loc pentru a învăța informatica. Copiii care doresc să se apuce de informatică trebuie încurajați. Acest domeniu este în continuă dezvoltare și va deveni tot mai relevant în viitor.