Cum să fii sănătos ca Popeye. Leurdă, ștevie și urzici în preparate culinare deosebite
Luna martie nu este doar prima lună de primăvară, ci este și luna în care ne putem detoxifia organismul cu mâncare gătită din plante verzi. De zeci de ani oamenii de la țară se bucură de leurdă, ștevie și urzici în preparate culinare deosebite. Astăzi la ŞTIRI PENTRU COPII vă explicăm de ce merită să mâncați buruienile primăverii și vă dăm și rețetele. Iată cum să fii sănătos ca Popeye Marinarul.
În piețe se găsesc deja de vânzare grămăjoare de urzici, leurdă sau ștevie, plus că au apărut ceapa și usturoiul verde cu care ierburile ”sălbatice” culese de pe câmp se combină minunat. Știați că leurda sau usturoiul sălbatic este unul din cei mai puternici detoxifianți naturali, până și animalele o mănâncă ca medicament? Are vitamina A, C, complexul de vitamină B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru şi multe altele. Conține totodată multe substanțe cu proprietăți vindecătoare. Este remediu natural împotriva multor afecțiuni.
Ștevia este una din cele mai importante plante pentru tratarea anemiei. În plus, contribuie la detoxifierea ficatului și la curățarea sângelui.
Urzica este și ea o adevărată plantă farmaceutică. Ajută la detoxifierea organismului, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sistemului urinar, dar și a funcționării articulațiilor.
Iată o serie de reţete delicioase:
Pesto de leurdă
Ingrediente: 250 g leurdă, 3 lg parmezan, 3 lg cașcaval ras, 3 lg semințe de dovleac sau de pin, 6 lg ulei de măsline, sare și piper.
Preparare: toate ingredientele se mixează într-un blender, și se condimentează cu sare și piper după gust. Sosul se păstrează la frigider, în borcane închise etanș.
Supă-cremă de leurdă
Ingrediente: 4 legături de leurdă, 2 morcovi, o rădăcină pătrunjel, o ceapă, ¼ țelină, 50 g unt, 3 cartofi, un vârf lgț nucșoară, 100 ml smântână lichidă, ulei de măsline, sare și piper.
Preparare: în oală se călesc în ulei de măsline zarzavaturile și cartofii, pentru intensificarea gustului lor. Se completează cu 1,5 l apă, se sărează și se lasă la fiert 20 de minute. Se adaugă leurda tăiată, și se mai lasă pe foc 2 minute. Se blendează totul cu mixerul vertical, se adaugă smântâna și untul.
Pateuri cu leurdă
Ingrediente: 1 pachet de 500 g de aluat de foietaj, 250 g urdă proaspată, 400 g leurdă, o ceapă verde, 10 lg smântână, sare și piper.
Preparare: umplutura pateurilor se prepară amestecând în blender urda cu ceapa, smântâna, și frunzele de leurdă opărite, un minut, în apă fiartă. Cu un pahar, se taie rondele din aluat, peste care se pune o linguriță de umplutură, și se acoperă cu alte rondele. Se coc în cuptorul încins 25 de minute.
Ciorba de urzici
Ingrediente: 1 l borș, o farfurie adâncă plină cu urzici, 3 linguri de orez, sare, un gălbenuș, două linguri de smântână.
Preparare: Se aleg urzicile tinere, abia înmugurite și se culeg doar frunzele. Acestea se spală, apoi se opăresc și se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă o ceapă tăiată mărunt, orezul. Când totul este fiert, se pune borșul fiert, între timp, separat. Se potrivește de sare, se mai lasă să dea un clocot, apoi se adaugă smântâna amestecată cu gălbenușul de ou.
Mâncare de urzici
Ingrediente: ½ kg de urzici, 100 g de slănină afumată, o ceapă,
30 g de făină, 100 ml smântână, zeamă de lămâie, 2 fire usturoi verde, o legătură de mărar (opțional), sare.
Preparare: Urzicile se spală în câteva ape reci. Tăiați slănina în cuburi mici și rumeniți-o la foc domol, apoi vasul se ridică de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt și se lasă un minut, după care se adaugă urzicile și un litru de apă fierbinte. Toate se lasă la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit. Când sunt gata, scoateți urzicile într-o strecurătoare, apoi fie se toacă mătunt, fie se blendează. Separat, într-un vas se amestecă făina cu puțină apa rece, și se adaugă ”sosul„ peste urzici, completând cu apa în care au fiert urzicile (500 ml). Lăsați mâncarea să clocotească, apoi luați vasul la o parte și puneți smântâna bătută cu o linguriță de apă rece, apoi potriviți de sare, aromați cu usturoi tocat și mărar verde. Mâncarea de urzici se servește că atare sau alături de ouă ochiuri.
Similar se pregătește și mâncarea de ștevie, cu mențiunea că în loc de smântână, se poate adăuga pastă de roșii.
Supă-cremă de leurdă
Ingrediente: 2 cartofi, o țelină medie, 2 morcovi, un păstârnac, o ceapă roșie, 2 linguri de ulei, 3 linguri de vin alb, 1,5 l supă de legume, 100 ml smântână grasă, sare, piper, 0,5 kg leurdă.
Preparare: Se încinge uleiul într-o oală, apoi de pun rădăcinoasele tăiate bucăți mici. După câteva minute se pun supa și leurda, lăsând 10 frunze deoparte. Se fierbe la foc mic 30 de minute. Legumele și leurda fierte se blendează, se adaugă zeama în care au fiert, până se obține consistența dorită, apoi se mută într-o oală curată. Se adaugă vinul, se mai dă un clocot, apoi se micșorează flacără, se adaugă smântâna, sucul de lămâie și leurda proaspătă tăiată fâșii înguste. La final se potrivește de sare și piper și se servește cu crutoane.
Detoxifiere: este îndepărtarea fiziologică sau medicinală a substanțelor toxice dintr-un organism viu, inclusiv din corpul uman, care este efectuată în principal de către ficat