„Respirăm împreună”, un proiect coordonat de Virgil Musta
Cântăreții de operă sunt alături de bolnavii de COVID-19, sprijinind recuperarea lor prin exerciții de respirație. „Respirăm împreună” este un proiect coordonat de medicul Virgil Musta din Timișoara. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Pentru cântăreții de operă exercițiile de respirație fac parte din practica zilnică de întreținere a vocii. Urmând exemplul artiștilor de la English National Opera, un grup de soliști și profesori de canto români îi vor ajuta pe cei care au avut de-a face cu virusul. Ei își vor pune la dispoziție experiența și cunoștințele tehnice legate de respirație și de controlul anxietății asociate.
Proiectul se va desfășura exclusiv online în perioada 3 – 18 aprilie 2021, iar lansarea va avea loc în 2 aprilie 2021, ora 20,00, pe platforma Zoom. Înscrierile se pot face la adresa de mail respiram.impreuna@gmail.com. Programul este oferit gratuit și nu necesită experiență sau interes pentru canto.
Unii dintre mentorii programului au trecut ei înșiși prin experiența COVID-19 și vor împărtăși participanților modul în care au gestionat problema respiratorie și cum și-au redobândit întreaga capacitate pulmonară. Vor fi prezentate atât activități special concepute pentru a îmbunătăți controlul respirației, instrumente pentru auto-controlul respirației și al anxietății, cât și exerciții din practica zilnică a cântăreților.
„Respirăm împreună” va cuprinde exemple de exerciții ușoare de respirație, recitarea unor versuri, abordarea unor fraze melodice simple, dialoguri cu cântăreți de operă care s-au recuperat complet după COVID-19, întâlniri cu medici, profesori, terapeuți, psihologi etc.
Alte detalii despre proiect
Mentorii nu sunt terapeuți, ci cântăreți și profesori de canto români răspândiți în întreaga Europă. Printre aceștia se numără: Leontina Văduva – Paris/ Lausanne, Dr. Ruxandra Donose – Viena, Prof. Univ. Dr. Marius Vlad Budoiu – Cluj-Napoca, Cellia Costea – Atena, Dr. Aura Twarowska si Dr. Daniel Zah – Timișoara, Drd. Teodora Gheorghiu – Lausanne, Laura Tătulescu – München, Conf. Univ. Dr. Mariana Colpoș, Dr. Veronica Anușca, Silvia Micu, Dr. Cleopatra David, Valentin Vasiliu – București.
„Este o frumoasă inițiativă, nu doar utilă, ci și binevenită. Foarte mulți pacienți care au suferit de COVID-19 rămân cu sechele pulmonare și necesită recuperare. Metoda poate face parte dintr-un program complex de recuperare, și este binevenită mai ales persoanelor care nu au acces la aceste programe de recuperare”, a declarat Dr. Virgil Musta.
„Foarte important: Programul nu înlocuiește terapiile de recuperare respiratorie specializate, nici controlul medical și nu reprezintă un serviciu medical. Vă rugăm să considerați participarea în acest program ca auxiliară, în timp ce rămâneți în strânsă legătură și sub controlul medicului dumneavoastră”, se arată în comunicatul transmis.