Expoziția „Călătorie spre Sud” este primul proiect de curatorie artistică realizat de Editura Frontiera. Eugen Berlo a studiat arhitectura și matematica și a lucrat ca arhitect designer la New York. În colaborare cu această editură a ilustrat prin linogravură două cărți. Este vorba despre „Străbunicul meu, Emil Racoviță” de Andreia Petcu și „Spre Polul Sud” de Emil Racoviță. Inspirată de fabuloasa expediție arctică a lui Racoviță, expoziția Eugen Berlo propune o călătorie real-imaginară către ținutul înghețat de la Polul Sud.
În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări artistice, linogravuri originale, obiecte și imagini de arhivă care ilustrează atât călătoria reală a lui Emil Racoviță, cât și călătoria imaginară a Mariei. Ea fiind personajul cărții „Străbunicul meu, Emil Racoviță”. Prețul unui bilet este de 5 lei/persoană.
„Se accentuează mult educația teoretică a copiilor, dar cred că o parte esențială din educația lor este și cea artistică. E un tip de educație care apelează la zone ale minții mai puțin structurate, care trezește sensibilitate, formează „ochiul” și gustul, stabilește repere fundamentale pentru viața de adult. Urmând această idee, Editura Frontiera pune pe primul loc preocuparea de a aduce pe lume cărți frumoase pentru copii înțelepți. Colaborarea noastră cu artistul Eugen Berlo s-a concretizat în două cărți minunate. Și acum, iată, într-o expoziție artistică a unei călătorii real-imaginare către Sud, găzduită de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București”, spune Bogdan Tăut. Acesta este director de dezvoltare al Editurii Frontiera.
Dicționar
Curator: responsabil de asamblarea, catalogarea, administrarea și prezentarea/afișarea colecțiilor artistice și culturale; responsabil de o colecție de exponate într-un muzeu sau o galerie de artă;
Linogravură: tehnică a gravurii în care imaginea este obținută prin imprimarea unei plăci de linoleum;
Linoleum: țesătură textilă pe care s-a aplicat un amestec de substanțe grase, plastifianți, coloranți).