Cea mai veche pâine din lume este în România. Unde se află aceasta
Cu toții putem fi de acord că pâinea este printre alimentele noastre preferate. Ne place atât de mult încât în România se află cea mai veche pâine din lume. Aflați în continuare unde este expusă aceasta și care este povestea ei.
Pâinea este un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Am putea spune că este garnitura ideală pentru orice fel de mâncare. Ne place pâinea atât de mult încât la Muzeul de Istorie din Galați se află o pâine veche de 129 de ani.
Da, ați auzit bine, această pâine a trecut prin ambele războaie mondiale și încă este intactă. Cei drept, cu siguranță nu mai este comestibilă. Ce o face specială este faptul că este neatinsă de mucegai și de alte microorganisme.
Această pâine a fost făcută în anul 1892. Regele Carol I a trimis două vapoare la Genova, în Italia, pentru a reprezenta țara noastră la aniversarea a 400 de ani de la descoperirea continentului american. Atunci, un marinar a făcut o decizie simplă. Pur și simplu a cumpărat o pâine din piață. Nimeni nu s-a așteptat ca acea pâine să reziste până în ziua de astăzi.
Pâinea a fost redescoperită din întâmplare
Conform lui Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Paul Păltânea din Galați, “marinarul a ținut pâinea acasă până în 1915 când a donat-o muzeului regional, primul muzeu regional din România, muzeul Paul Pașa, așa cum era cunoscut atunci”.
În anul 1939, indestructibila pâine a fost donată Muzeului Cuza Vodă din Galați unde a rămas până în ziua de astăzi. Se crede că succesul conservării pâinii se datorează faptului că în perioada comunistă aceasta a fost retrasă din expoziție și ținută departe de lumina soarelui.
În anul 2009 pâinea a fost redescoperită din întâmplare într-un depozit al muzeului. Toată lumea a fost surprinsă. Academia Recordurilor Mondiale, cu sediul la Miami, a confirmat faptul că această pâine este cea mai veche pâine din lume.
Acum, pâinea este în continuare în posesia Muzeului de Istorie din Galați unde este păstrată în condiții speciale. Pentru a nu se deteriora, aceasta este expusă o singură dată pe an, timp de o lună.