Părerile specialiștilor și a profesorilor privind orele remediale
Salvați Copiii a organizat recent o dezbatere despre necesitatea organizării unor programe intensive de educație remedială pentru ca toți copiii să recupereze materia pierdută. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt părerile specialiștilor, dar și a profesorilor privind orele remediale.
Accesul la educație era și până să vină pandemia o problemă cu care țara noastră s-a confruntat. Închiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid-19 a adâncit inegalitățile dintre copii și a îngreunat sau chiar a împiedicat accesul la educație pentru peste 600.000 de copii. Aceștia nu au avut acces la școală online, iar astfel educația lor a fost pusă pe pauză. De asemenea, 65.000 de elevi se aflau în situație de risc de neîncheiere a mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de a avea acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc., față de 15.000 de elevi/an școlar înregistrați în anii trecuți.
Ce cred cadrele didactice?
Pentru a scădea riscul de părăsire timpurie a școlii autoritățile statului au realizat programul național „Școală după școală”, care se va desfășura acum, în semestrul II. Salvați Copiii a consultat peste 620 de cadre didactice pentru a vedea ce părere au despre acest program și necesitatea lui. Rezultatele arată că:
Peste 85% dintre cadrele didactice care au completat sondajul apreciază că elevii lor necesită intervenții de educație remedială;
În ceea ce privește motivele care au condus la nevoia de educație remedială (întrebare cu răspuns multiplu), peste o treime (37,5%) dintre cadrele didactice au indicat lipsa accesului sau accesul deficitar la educația online. Rezultatele nesatisfăcătoare obținute de unii elevi în cursul primului semestru sau la evaluările inițiale de la începutul celui de al doilea semestru au fost indicate de peste jumătate (51%) dintre profesori, în timp ce neîncheierea situației școlare apare ca motiv indicat de 28% dintre respondenți.
În ceea ce privește selecția elevilor care urmează să beneficieze de programul pilot „Școala după Școală”, 31,41% dintre profesorii respondenți consideră că nu toți elevii care au nevoie de activități remediale vor putea beneficia de intervențiile de sprijin, iar cea mai mare parte a cadrelor didactice (49,84%) apreciază că procedura elaborată de Ministerul Educației va asigura acces pentru toți elevii care au nevoie de educație remedială.
Demersurile prevăzute în sarcina unităților de învățământ sunt considerate de 47,44% dintre respondenți ca fiind dificile (24,68% le consideră excesiv de birocratice, iar 22,76% relativ complicate, putând genera riscul unor întârzieri); doar 34,46% dintre respondenți le apreciază ca fiind adecvate și putând fi parcurse de orice școală.
Peste jumătate (53%) dintre profesori apreciază că numărul de ore prevăzut de proiectul pilot, 20 ore/lună, nu acoperă sau acoperă doar parțial nevoile elevilor aflați în situația de a necesita aceste intervenții.
Părerile specialiștilor
La dezbaterea organizată de Salvați Copiii a luat parte și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. „Am insistat ca orele remediale să se facă cu prezența fizică. Trebuie să recunoaștem, sunt probleme generate de predarea online. A generat pierderi. Au fost pierderi legate de deficiențele legate de acces la internet și echipamente. Au fost deficiențe legate de pregătirea cadrelor didactice pentru predarea online.
Vedem cu toții trendul, din ce în ce mai multe localități se îndreaptă către pragul de 6 la mie. Nu știu cum vom găsi o soluție. E un lucru mai mult decât îngrijorător. Dar nu putem face altceva decât să ne adaptăm cât putem de bine la ce se întâmplă din perspectivă epidemiologică”, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul dezbaterii. Tot el a precizat că un număr de 135.000 de angajați din sistemul de învățământ s-au vaccinat.
Prezent la dezbatere a fost și Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății. Acesta susține că o organizare bună nu reprezintă vreun risc. „Ceea ce pune în balanță menținerea școlilor deschise nu e doar pandemia, ci și sănătatea mintală a copiilor. (…) Nu sunt elemente care să genereze suspiciunea că redeschiderea școlilor a dus la o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să ne uităm pe cifre, să vedem care e incidența în rândul elevilor și în rândul populației generale. Vaccinarea cadrelor didactice va duce și la înlăturarea temerilor privind eventualele riscuri pentru acestea. Din punct de vedere al pandemiei, școala bine organizată, cu reguli foarte clare nu reprezintă în niciun fel un risc”, a spus Alexandru Rafila.
Situația simulărilor
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și responsabil cu învățământul preuniversitar, a clarificat situația simulărilor. „În acest moment, procentul localităților cu indice de peste 6 nu e îngrijorător de mare. Simulările la examene se vor ține în toate localitățile cu rata până în 6. Dacă o localitate iese din această rată de incidență, am propus să se organizeze simulări prin implicarea Inspectoratelor Școlare. La o altă dată. Simulări online nu pot fi organizate”, a spus Sorin Ion.