Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Niue, o țară insulă supranumită “Piatra din Polinezia”. Dar cel mai interesant lucru despre această țară este că avea pokemoni pe monede. Pokachu și altii.
Deși este o țară foarte mică, Niue a reușit să iasă în evidență din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că la un moment dat monedele aveau pokemoni împrimați pe ele. Da, ați auzit bine! Niue a fost cândva țara cu pokemoni pe bani. Imaginați-vă să puteți cumpăra bomboane cu monede care o au pe Regina Elizabeta a II-a pe o parte și pe Pikachu pe cealaltă. Ba chiar mai mult decât atât. Guvernul din Niue a emis și o serie de monede cu tematica Star Wars.
Niue este o țară insulară în Oceanul Pacific. Populația țării este formată din doar 2,166 de locuitori. Exotica insulă se află la 2.160 de kilometri de Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă. Niue mai este numită și “Piatra din Polinezia” sau doar “Piatra“. Capitala țării este Alofi, localitate care este, de asemenea, și cel mai mare oraș.
Frumoasa insulă are o formă relativ ovală. Aceasta nu doar că este înconjurată de un recif de corali, dar este chiar formată din corali. În timp, apa a erodat coralii ieșiți la suprafață creând peșteri impresionante de-a lungul întregii coaste.
Majoritatea precipitațiilor au loc în perioada decembrie – martie. Acestea vin ”la pachet”, de obicei, cu furtuni puternice și, uneori, chiar cu cicloane tropicale. În 2004 insula a fost lovită de un ciclon devastator care a cauzat moartea mai multor locuitori și care a distrus mai multe proprietăți, inclusiv o parte mare din capitală. Sezonul umed, adică sezonul cald, începe în luna noiembrie și se sfârșește în martie. Sezonul uscat și rece începe în aprilie și se sfârșește în octombrie.
Lipsa apei potabile este una dintre problemele cu care se confruntă locuitorii de pe insulă. Din această cauză, oamenii colectează toată apa de ploaie cu ajutorul unor sisteme de pe acoperișurile locuințelor. Vegetația insulei include bananieri, cocotieri, palmieri și alte specii de copaci fructiferi exotici.
Există dovezi arheologice că Niue era locuită încă din anul 900 d.Hr. de către samoiți, adică de oamenii din Samoa. Conform istoricilor, în secolul al XVI-lea aici a ajuns un al doilea grup, de această data fiind vorba de războinici din Tonga. Căpitanul James Cook a ajuns în Niue în anul 1774. Acesta nu a fost însă bine primit de către localnici. Din acest motiv, căpitanul a denumit locul “Insula Sălbaticilor”. La scurt timp au început diferite misiuni de convertire la creștinism a localnicilor. Acestea s-au finalizat cu succes. La sfârșitul anilor 1850 toții locuitorii din Niue erau deja creștini.
În anul 1900, Marea Britania a stabilit că Niue va face parte din protectoratul regatului. În următorul an frumoasa insulă a fost anexată Noii Zeelande ca făcând parte din Insulele Cook. Totuși, în 1903 a fost separată din nou, iar pe insulă a fost format un consiliu insular, ceea ce a dat naștere autoguvernării.
Prima formă de guvern insular a fost constituită în anul 1960. În anul 1966 o mare parte din puterea de decizie pe care o avea Marea Britanie asupra țării a fost transferată către acest guvern și către liderul acestuia. Era din ce în ce mai clar că insularii își doreau independența. În anul 1974 locuitorii din Niue și-au votat noua Constituție. Aceasta prevedea faptul că insula se administrează singură dar rămâne în continuare asociată Noii Zeelande.
Ciclonul din 2004 a afectat enorm economia insulei. În următorii ani, principala prioritate a fost reconstruirea acesteia cu ajutorul Noii Zeelande și a Băncii Europene pentru Investiții.
Majoritatea populației din Niue este polineziană. Engleza este vorbită de aproape toți locuitorii, aceștia având însă și propria lor limbă. Doar o mică minoritate vorbește exclusiv limba nativă a insulei. Religia principală din Niue este creștinismul. Majoritatea oamenilor locuiesc în sate de-a lungul coastei, zone care sunt de altfel foarte fertile. Din păcate însă, populația este în declin. Foarte mulți oameni au ales să părăsească Niue în favoarea Noii Zeelande. În prezent există mai mulți oameni cu origini din Niue în afara țării decât pe insulă.
Moneda din Niue este dolarul neozeelandez. Principala formă de venit a oamenilor este agricultura, iar aproape 25% din pământul insulei este arabil. Niuezii cultivă în principal banane, nuci de cocos, fructul pasiunii și alte fructe tropicale. Alofi este portul principal al insulei. Orașul are, de asemenea, și un mic aeroport. Educația pe insulă este gratuită și obligatorie pentru copiii cu vârste între 5 și 16 ani.
Unul dintre principalele motive pentru a vizita Niue este posibilitatea de a vedea impresionantele balene albastre. Giganticele mamifere marine ajung aproape de insulă în luna iulie și stau până în luna octombrie. Datorită recifurilor de corali, cei cu adevărat curajoși au posibilitatea de a înota alături de ele. Gândiți-vă că o balenă albastră este mare cât un avion! Pentru ele noi, oamenii, suntem cât niște bomboane.
Niue este din acest motiv un loc foarte special. Ba chiar mai mult, frumoasa insulă servește drept un loc de conservare pentru imensele creaturi marine. Toate interacțiunile pe care oamenii le au cu balenele se desfășoară în deplină siguranță, atât pentru ei cât și pentru ele. Toate tururile sunt ghidate exclusiv de către profesioniști. Interacțiunea cu balenele fără un ghid este interzisă.
Sursă foto: cruisemapper.com, wikipedia.org, pixabay.com, niueisland.com, Pinterest