Sfătuiți-vă copiii în carieră în funcție de inteligență. La ce trebuie să fie atenți părinții
Că vă vine să credeți sau nu, inteligența este de mai multe feluri. Copiii sunt deștepți, însă nu este suficient să știți asta pentru a-i îndruma în alegerea unei meserii. Sfătuiți-vă copiii în carieră în funcție de tipul de inteligență pe care-l au. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt aceste tipuri, precum și posibilele cariere de urmat în funcție de abilități.
Psihologul și profesorul de la Universitatea Harvard, Howard Gardner, spune că există opt tipuri de inteligență umană. Fiecare dintre ele reprezintă un mod diferit în care o persoană procesează cel mai bine informațiile.
Unii copii oferă sensibilitate cuvintelor și acordă atenție ordinii dintre cuvinte și sunet, ritmuri, inflexiuni. Poate fără să-și dea seama. Dar voi ca părinți puteți recunoaște acest lucru. Cei care fac asta sunt de obicei buni la scrierea de povești, memorarea informațiilor sau citit. Acest tip de inteligență poartă numele de inteligență lingvistică. Posibilele cariere ar fi poet, romancier, avocat, profesor de engleză sau editor.
Sunt copii care iubesc foarte mult natura, iar acest aspect nu trebuie neglijat. Cei care înțeleg nuanțele de natură, inclusiv distincția dintre plante și animale, dar și alte elemente ale naturii și vieții, au o inteligență naturalistă. O astfel de inteligență a avut și celebrul naturalist Charles Darwin și o are și antropologa Dame Jane Morris Goodall. Posibilele alegeri de carieră în cazul unei astfel de inteligențe: geolog, florar, botanist, biolog, agricultor.
Cei care au talent la desen sau arte vizuale, cei care au abilitatea de a folosi hârtii, tabele sau aparatul de fotografiat au o inteligență spațială. De asemenea, înclinația către rezolvarea de puzzle-uri sau pasiunea pentru scris și citit sunt alte caracteristici ale acestui tip de inteligență. Posibile alegeri de carieră: chirurg, designer de modă, pilot de avion, inginer, artist, arhitect.
Alte tipuri de inteligență
Inteligența muzicală este caracterizată de sensibilitatea la ritm, melodie, ton și timbru. Asta înseamnă că cel mic poate avea abilitatea de a cânta fie la instrumente muzicale, fie cu vocea. Beethoven, Aretha Franklin (una dintre cele mai de succes cântărețe din istorie) și Jimi Hendrix (considerat unul dintre cei mai mari chitariști rock din lume) sunt câțiva din artiștii cu o astfel de inteligență. Așadar, copilul ar putea deveni cântăreț, dirijor, profesor de muzică, DJ sau chiar compozitor.
Unii copii au un talent de a-și analiza propriile slăbiciuni și puncte forte. De asemenea, au o pasiune pentru analizarea ideilor și a teoriilor și-și conștientizează gândurile și sentimentele. Inteligența care-i caracterizează pe acești copii poartă numele de inteligență intra-personală. Copilul ar putea deveni terapeut, consilier, teoretician, antreprenor sau filosof. De cealaltă parte sunt copiii cărora le pasă foarte mult de cei din jur. Sunt atenți la sentimentele, stările, temperamentele celorlalți și interacționează eficient cu ei. Această inteligență se numește inteligență interpersonală și înseamnă că cel mic îi poate înțelege pe cei din jur și se poate raporta la ei. Posibilele profesii caracterizate de acest tip de inteligență ar fi negociator, psiholog, lider de echipă, politician, vânzător.
Mai sunt și copiii care sunt foarte buni la matematică. Această inteligență poartă numele de inteligență logico – matematică și este caracterizată de abilitatea de a analiza problemele într-un mod logic. Printre cei mai cunoscuți oameni cu o astfel de inteligență se numără Albert Einstein și Bill Gates. Posibile alegeri de carieră: economist, programator, inginer, matematician, om de știință, contabil.
De la matematică trecem la sport. Copiii care au abilitatea de a-și folosi corpul într-un mod care demonstrează priceperea atletică și fizică au o inteligență corporală – chinestezică. Posibile cariere de urmat ar fi terapeut fizic, mecanic, actor, dansator, atlet sau actor.
Dicționar
Antropologie: știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social-culturale.