Care este animalul cu cele mai mari urechi? Cu siguranță mulți dintre voi vă gândiți la elefant, nu? Ei bine, să știți că nu e chiar așa. Jerboa cu urechi lungi este animalul cu cele mai mari urechi, în raport cu dimensiunea corpului său. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Acum probabil vă gândiți că e imposibil ca elefantul să nu dețină acest „titlu”. Are el urechi mari, foarte mari, dar și corpul lui este la fel de mare. Diferența dintre elefant și jerboa este că cel din urmă are un corp foarte mic. Jerboa cu urechi lungi măsoară aproximativ 10 cm, fără a lua în considerare coada lungă. Urechile sale, cu o lungime de 3,8 până la 5 cm, au o lungime de 40% până la 50% a corpului său. „Are cele mai lungi urechi în raport cu mărimea corpului său din întreg regatul animal”, a declarat Mary Ellen Holden, zoolog la Muzeul American de Istorie Naturală, pentru Live Science.
Prin comparație, urechile elefantului african au o lungime medie de aproape 1,2 metri în lungime, potrivit lui Holden, dar aceasta reprezintă doar aproximativ 17% din lungimea corpului lor, care are în medie aproximativ 6 până la 7,5 m. De asta jerboa este considerat animalul cu cele mai mari urechi. Jerboa cu urechi lungi este un rozător nocturn, care mănâncă insecte și care trăiește în deșerturile Chinei și Mongoliei. Datorită urechilor sale, rozătoarea a primit porecla de „Mickey Mouse de deșert”.
De ce are urechi așa mari?
Urechile măsoară aproape jumătate din corpul acestui animal. Este imposibil să nu ne gândim cum de are urechi așa mari. Se pare că acestea ajută jerboa, precum și alte mamifere care trăiesc în medii calde și uscate, să scape de căldura în exces. „Elefanții africani, vulpile fenice, jerboa cu urechi lungi – cu toții sunt capabili să-și regleze temperatura prin urechile foarte vascularizate”, explică Mary Ellen Holden. Urechile acestor animale sunt mari și subțiri și adăpostesc multe vase de sânge minuscule. În timp ce circulă prin urechi, sângele eliberează căldură în aer, ajutându-l astfel pe animal să se răcească.