Astăzi are loc echinocțiu de primăvară. Ce înseamnă asta
Astăzi, 20 martie, are loc echinocțiu de primăvară. Deși primăvara a început din punct de vedere calendaristic în 1 martie, ziua aceasta marchează începutul primăverii astronomice. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Echinocțiul mai este numit și echinox. Ce înseamnă asta? Ei bine, este momentul în care ziua și noaptea sunt egale de oriunde de pe Pământ. Din punct de vedere tradițional se spune că echinocțiul este un moment de echilibru și armonie. Acest echinocțiu are loc de două ori pe an: primăvara și toamna. În fiecare an, în perioada 19 – 21 martie are loc echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și cel de toamnă în cea sudică. Cel de-al doilea echinocțiu are loc în jurul datei de 23 septembrie. Atunci în emisfera sudică este echinocțiul de primăvară, iar în emisfera nordică echinocțiul de toamnă. Adică exact invers.
Data la care au loc echinocțiile nu este tot timpul aceeași pentru că anul nu are fix 365 de zile. În fiecare an sunt șase ore în plus care se tot adună, iar asta schimbă data echinocțiului. Din același motiv avem o dată la patru ani câte un an bisect, adică de 366 de zile.
Anul acesta echinocțiul de primăvară are loc astăzi, 20 martie, la ora 11;37, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
Tradiții și obiceiuri
Există fel și fel de tradiții și obiceiuri legate de echinocțiu. Acesta este sărbătorit în popor marcând începerea anului agricol. Utilajele sunt scoase la treabă pentru a pregăti pământul după o perioadă în care au stat degeaba. De asemenea, oamenii încep și activitățile gospodărești. În unele zone există un obicei conform căruia copiii bat ritualic pământul pentru a alunga frigul și spun: „Intră frig și ieși căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi prin bătătură”.
Un alt obicei presupune ca tinerii și copiii să se strângă în grupuri și să împodobească o creangă de copac cu flori de primăvară. Cu ea merg din casă-n casă și le recită oamenilor fel și fel de cântece populare. Pe lângă asta le oferă câte o floare semnificând venirea primăverii, iar în schimb copiii primesc bani sau cadouri pe care le împart între ei.