19 martie 2021 – Ziua Mondială a Somnului. Ce nu știați despre somn
Somnul este cea mai bună metodă de a ne recupera după o zi aglomerată și obositoare. Dormind ne odihnim, iar corpul și creierul nostru iau o pauză de la activitățile cotidiene. Astăzi, 19 martie, celebrăm Ziua Mondială a Somnului. În continuare vă prezentăm lucruri pe care nu le știați despre somn.
Toată planeta sărbătorește somnul și învață să se bucure de el. Ziua Mondială a Somnului (World Sleep Day) a devenit un eveniment mondial începând din anul 2008. În fiecare an se celebrează în preajma echinocțiului de primăvară. Anul acesta tematica zilei este ”Regular Sleep, Healthy Future” (Somn regulat, viitor sănătos). Acesta este un apel către toți experții în somnologie pentru a susține și educa lumea despre importanța somnului.
Curiozități despre somn
Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit să înțeleagă pe deplin acest fenomen, există suficiente informații care să ne ajute să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi odată ce am închis ochii ca să dormim.
Se știe clar că, dacă se face un calcul, dormim în medie 25 de ani într-o viață, dar visăm doar șase ani. Savanții au ajuns la concluzia că visăm numai persoane și locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele.
Voi visați color sau în alb și negru? Se pare că 12% dintre oameni visează doar în alb și negru. Până să apară televizorul color procentul era mai mare.
Ați pățit vreodată să vă treziți și să mergeți fuga să povestiți cuiva visul, dar să îl uitați pe drum? Este normal să nu ne amintim ce am visat. La 5 minute de la trezire, 50% din vis se șterge, iar după 10 minute nu ne mai amintim circa 90% din vis.
Este important de știut faptul că, în funcție de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Așadar, bebelușii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 și 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 și 18 ani copiii au nevoie de 9 ore de somn. După 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.
Oamenii dorm, în medie, cu trei ore mai puțin decât alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.
În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanți pentru ca celulele și creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.
Cum sărbătorim Ziua Mondială a Somnului?
Trebuie să ne gândim cât de important este să ne odihnim suficient noaptea. Este bine să încercăm să avem un somn de calitate. Pentru asta este de preferat să nu stăm cu ochii în ecrane înainte de culcare şi să nu consumăm alimente grele. Trebuie să facem exerciții fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare. Obligatoriu trebuie să folosim lenjerie de pat confortabilă. Avem nevoie de o temperatură potrivită pentru dormit și trebuie să menținem camera bine ventilată. Pentru un somn bun obligatoriu blocăm tot zgomotul care distrage atenția. Dacă avem obiceiul de a dormi ziua, nu depășim 45 de minute de somn.