Semnal de alarmă. De ce nu reprezintă o prioritate liceele agricole pentru Ministerul Educației
Și în anul școlar viitor liceele agricole se vor confrunta cu dificultăți. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune de ce nu reprezintă o prioritate liceele agricole pentru Ministerul Educației.
Cifra de școlarizare pentru nivelul liceal (învățământ de zi) va fi cu 14.000 de locuri mai mică în anul școlar 2021 – 2022. Așa reiese din proiectul de Hotărâre de guvern pus în consultare publică de Ministerul Educației în urmă cu câteva zile. World Vision România, parte a consorțiului Creștem prin Educație Agricolă (CEA), atrage atenția asupra faptului că, la fel ca în anii precedenți, cele mai multe tăieri de clase și locuri le contabilizează liceele tehnologice și agricole.
„Este adevărat că în anul școlar viitor vor fi mai puțini candidați la liceu. Din cauza scăderii populației școlare – acesta fiind un motiv obiectiv al reducerii numărului de locuri pentru admitere. Ceea ce nu e obiectiv și nici echitabil este că numărul de locuri disponibile este adesea tăiat mai ales de la liceele tehnologice. Și, în special, de la cele dedicate educației agricole. Liceele agricole sunt scoase de pe lista priorităților educației. Aceasta este o decizie care anticipează că românii vor mânca din exporturi și în anii care vin”, atrage atenția Crenguța Bărbosu. Ea este senior program manager în Departamentul Agricultură și Dezvoltare Economică din cadrul fundației World Vision România.
Încurajare și susținere
Un profesor de la un liceu agricol din Suceava este de părere că elevii ar trebui încurajați să meargă către liceele agricole. De asemenea, este de părere că statul trebuie să susțină aceste unități de învățământ.
„În acest moment, niciun absolvent de la liceul nostru nu ajunge să îngroașe rândurile șomerilor. Având calificări polivalente, elevii noștri ajung fie angajați în fermele proprii, fie în agroturism, fie își continuă studiile și fac carieră în agricultură sau în industria alimentară. Își găsesc ușor de lucru, pot profesa și câștiga bine în comunitățile din care fac parte. Și poate acesta este avantajul major al liceului agricol. Când ai absolvit nu trebuie să cauți de muncă în străinătate sau să migrezi la oraș.
În acest moment chiar universitățile de profil se confruntă cu o anomalie. La specializările tehnice sau agricole vin tot mai mulți candidați din mediul urban, absolvenți de licee teoretice, pentru că veriga cea mai importantă – liceul agricol – nu mai este nici la modă, nici susținut de stat. Ne-am dori o politică menită să încurajeze elevii să meargă spre aceste licee”, spune Dan Pavel, profesor la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, liceu participant în proiectul „Mândru să fiu fermier” și care a „livrat” pe piața muncii zero șomeri în ultimii ani.
Dicționar
Echitabil: întemeiat pe dreptate, pe adevăr;
Polivalent: care are calități, posibilități multiple;
Anomalie: ceea ce se abate de la normal, de la regula obișnuită;