Copiii spanioli au botezat un nanosatelit care va decola în curând
Știința este o ramură extrem de interesantă, însă a fost întotdeauna mai valorificată de bărbați deoarece aceștia erau mai încurajați să studieze. Femeilor le-a luat mult timp să intre în istorie, dar au reușit. Acum este rândul copiilor să fie încurajați să ajungă departe. Copiii spanioli au botezat un nanosatelit care va decola în curând. Ce nume i-au pus? Aflați în continuare.
“Enxaneta” va fi numele primului nanosatelit al Generalitat botezat de copiii din Catalunia. 10.000 de copiii au intrat într-un concurs pentru a alege numele potrivit. Competiția a fost organizată de programul de știri pentru copii, Super 3 (putem spune că de omologul Elefantului Toyo din Spania). Mai exact, ”Enxaneta” a fost numele ales de 20% dintre alegători, reprezentând 1.840 de voturi. Copiii au propus peste 203 nume, iar 10 au intrat în finală și au fost supuse la vot.
De unde acest nume?
“Enxaneta” a fost propus de cinci fete. Culmea este că sunt din orașe distincte. Tinerele norocoase sunt din Girona, Vilassar de Mar, Terrassa și Sant Feliu de Llobregat (Barcelona). Fiecare a primit cadou o vizită ghidată la Observatorul Astronomic Montsec (Lleida) și un bilet pentru a vizita Centrul de Observare al Universului cu familiile lor. Se pare că numele vine de la un castel vechi din istoria Spaniei.
Vă întrebați de ce a fost nevoie de concurs? Obiectivul acestei inițiative, promovate de Departamentul pentru Politici Digitale și Administrație Publică dar și de alte instituții spaniole, este de a promova vocațiile științifice și tehnologice în rândul celor mai tineri. Inițiatorii vor ”creșterea interesului pentru noul sector al oportunităților de angajare. Viitorul este noua economie a spațiului “, spun aceștia.
“Enxaneta” va fi pus pe orbită în 20 martie la ora 7 şi 7 minute de la cosmodromul Baikonur (Kazahstan). Nanosatelitul va decola la bordul rachetei Soyuz 2. Copiii vor putea urmări live transmisia.
Care este misiunea acestui nanosatelit? Scopul este ”comunicarea și obținerea de date de la senzorii aflați pe întreg teritoriul”, inclusiv în zonele cu acces dificil sau care nu au acoperire a rețelelor de telecomunicații terestre convenționale. Acest lucru va ajuta, printre altele să se monitorizeze fluxul râurilor și al rezervelor de apă pe întreg teritoriul pentru a îmbunătăți și eficientiza gestionarea apei. Poate fi benefic și la monitorizarea și protecția faunei sălbatice”, în opinia organizatorilor.