Măștile pun planeta in pericol! Soluții pentru reciclare
Măștile de protecție sunt mai nou cea mai mare sursă de poluare, deoarece le găsim aruncate pe stradă sau în apă. Câteva instituții au găsit soluții pentru a salva planeta de la poluare. Iată mai multe detalii.
Măștile și vizierele sunt necesare pentru a ne proteja în lupta cu pandemia, însă ce facem cu ele după utilizare este total greșit. Pământul și apele sale au devenit saci de gunoi? Cine protejează mediul? Știați că oamenii folosesc în jur de 129 de bilioane de măști lunar potrivit unui studiu al revistei Environmental Science & Technology. Nici cu mânușile de plastic nu facem economie deoarece lunar se folosesc peste 65 de miliarde de mânuși de plastic.
Toate aceste deșeuri ajung în ape, pe trotuare sau în toalete, foarte rar la un coș de gunoi. Aceste obiecte nereciclate sunt principalele motive de îngrijorare pentru ecologiști precum Rebecca Prince-Ruiz.
”A existat o creștere extraordinară a materialelor plastice folosite de oameni”, a declarat Rebecca Prince-Ruiz, director la Plastic Free Foundation, o organizație care are ca scop limitarea materialelor plastice de unică folosință din întreaga lume.
Soluții pentru a salva natura?
Nu putem înceta să utilizăm măști pentru că avem nevoie de ele, dar putem să ne îndreptăm spre cele reutilizabile pentru a reduce risipa, spune Prince-Ruiz.
Iată ce idei geniale au avut unii pentru a nu polua:
Transformarea PPE (Echipament de protecție personală) în blocuri mari prin topire este o idee genială. La Spitalul Royal Cornwall din Truro, Anglia, personalul și pacienții au folosit până la 10.000 de măști pe zi, potrivit unui comunicat publicat în decembrie. Din ele s-au făcut blocuri uriașe. Aceste blocuri au fost transformate în cele din urmă în produse noi, cum ar fi sticle, pubele și cutii de instrumente.
Combustibil din plastic
O altă idee ar fi să transformăm plastic în biocombustibil. Un grup de cercetători de la University of Petroleum and Energy Studies, India a găsit o altă soluție inteligentă. Au studiat compoziția mănușilor, măștilor de față, ochelarilor, vizierelor și halatelor. Au constatat că multe dintre ele erau fabricate din ceea ce se numește polipropilenă nețesută. În mod normal acest material este foarte dificil de reciclat. Cercetătorii au descoperit că, la temperaturi ridicate, acel material poate fi descompus în biocombustibil. Acest combustibil ar proteja Planeta deoarece nu produce emisii de gaze.
Vizieră fără plastic
Două companii din Marea Britanie s-au unit pentru a crea un scut pentru față și ochi fără plastic. Scuturile sunt realizate din material de celuloză din lemn și sunt complet reciclabile.
Reutilizare plastic
O companie din SUA a venit cu ceea ce se numește Battelle CCDS Critical Care Decontamination System, un proces care decontaminează măștile pentru a putea fi utilizate din nou.
Iată cum funcționează igenizarea: Spitalele sunt rugate să colecteze măștile într-o pungă cu risc biologic și să le trimită la Battelle, compania de dezinfectare. Apoi măștile sunt expuse unui proces cu peroxid de hidrogen fază de vapori. Măștile sunt expediate înapoi la spitale, astfel încât să poată fi utilizate din nou de către lucrătorii din prima linie.
Acestea au fost doar câteva idei eco, dar se pot găsi zeci de alte soluții.