Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre marmoseta pigmeu, cea mai mică maimuță din lume.
Marmoseta pigmeu este una dintre cele mai mici primate, fiind considerată cea mai mică maimuță din lume. Aceasta trăiește în bazinul râului Amazon, adică în Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru și Bolivia.
Micuțele maimuțe au o lungime de doar 11 – 15 de centimetri, coada lor măsurând 17 – 23 de centimetri. Greutatea acestor minunate creaturi este de 85 – 140 de grame. Atât masculii cât și femelele au dungi maronii și negre numite agouti. Acestea le permit micuțelor primate să se poată camufla foarte bine. Până și urechile sunt acoperite de blană. Degetele marmosetelor pigmeu au gheare care le permit să se urce și să coboare din copaci fără prea mult efort. Durata lor de viață este de 12 – 16 ani.
Minusculele maimuțe trăiesc în zone cu păduri de copaci și de bambus foarte dese aflate de-a lungul râurilor sau a câmpurilor inundabile. Motivul este simplu, fiind dese aceste păduri oferă foarte multe locuri unde marmosetele se pot ascunde. Mărimea nu le permite să se lupte cu niciun atacator.
Dieta marmosetei constă din gumă de copac. Maimuța se folosește de dinții săi speciali pentru a scobi găuri în copaci și în liane pentru a provoca producția acestei substanțe. Se crede despre marmosete că pot scobi până la 1.300 de astfel de găuri într-un an. De asemenea, din dietă mai fac parte nectarul, fructele și unele insecte precum fluturii. Procurarea hranei este făcută în principal de către femele deoarece masculii au sarcina de a căra puii și de a fi atenți după prădători.
Marmosetele se hrănesc de obicei în apropierea casei, zona lor de acțiune limitându-se la 0.4 hectare. Atunci când se hrănesc nu vizitează mai mult de doi copaci. Când toate resursele dintr-o zonă sunt consumate grupul de maimuțe se mută într-o nouă zonă.
Din cauza dimensiunii reduse marmoseta pigmeu este o pradă pentru feline, vulturi, șoimi și șerpi. Acesta este motivul pentru care se mută constant dintr-un loc sigur în altul. Având gâtul flexibil marmosetele își pot roti capul 180 de grade. Acest lucru le permite să fie mereu atente după prădători. De asemenea, ele evită mișcările inutile pentru a evita atenția nedorită. Totuși atunci când chiar trebuie să schimbe locația micuțele maimuțe se dovedesc a fi extrem de rapide și de agile.
Puii de marmosetă alături de frații și de părinții săi formează grupuri cooperative. Cei mici sunt învățați de mici să comunice prin sunete, acest lucru fiind un aspect foarte important al relației cu ceilalți membri ai familiei și o parte majoră din dezvoltarea acestora. Pe măsură ce puii cresc, sunetele scoase de ei devin din ce în ce mai asemănătoare cu cele scoase de adulți. Deși pare greu de crezut, există foarte multe asemănări între sunetele scoase de puii de marmosetă și puii de om.
Chiar și frații participă în creșterea puilor. Cei mici au nevoie de cât mai multă atenție. Din acest motiv un număr mare de membri într-o familie reprezintă un avantaj. De asemenea, cei care au grijă de pui au responsabilitatea de a procura hrană pentru acesta și de a-l ajuta pe tată să se uite după prădători. Oamenii de știință au ajuns la concluzia cinci este numărul ideal de indivizi pentru a crește un pui.
Marmoseta pigmeu nu are un anumit sezon de împerechere. O femelă dă naștere unor gemeni o dată sau de două ori pe an. Există însă o șansă de 16% ca femela să nască un singur pui și una de 8% ca să nască trei. În captivitate au fost observate cazuri în care femelele au născut și patru pui. Perioadele de gestație durează aproximativ cinci luni. Micuțele maimuțe sunt, de obicei, monogame, adică au un singur partener toată viața. Există însă cazuri când alți masculi intervin în creșterea puilor.
Comunicarea este una dintre cele mai importante abilități ale marmosetelor pigmeu. Acestea au o paletă largă de sunete, fiecare având rolul său specific. De asemenea, marmosetele se folosesc de expresii faciale pentru a exprima emoții. Aceste expresii sunt extrem de apropiate expresiilor noastre. O altă modalitate prin care aceste maimuțe comunică este prin îngrijire. Având grijă una de alta marmosetele își întăresc relațiile sociale. Fiecare familie de marmosete își marchează teritoriul printr-un miros specific, atenționând astfel celelalte familii să nu se apropie.
În prezent marmosetele pigmeu sunt puse în pericol de pierderea habitatului natural și de braconaj. Interacțiunea cu oamenii a adus anumite schimbări în comportamentul maimuțelor. Aceste schimbări pot fi observate în zonele turistice unde marmosetele sunt mai liniștite și mai puțin sociale. De asemenea, interacțiunea cu le-a forțat să stea în zone mai înalte din păduri decât ar prefera în mod normal.
Sursă foto: abc7ny.com, marwell.org.uk, wikipedia.org, animals.sandiogozoo.org, bbc.com, aboutmanchester.co.uk