„Apel la filme”, o competiție românească de foarte scurt metraj
Institutul Francez din România invită pasionații de film să participe la „Apel la filme”, o competiție românească a celei de-a 23-a ediție a Festivalului internațional de foarte scurt metraj TRÈS COURT. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune cum puteți participa.
Competiția „Apel la filme” se adresează atât regizorilor cât și pasionaților de film, iar condițiile mai că nu există. Ce presupune acest concurs? Ei bine, tot ce aveți de făcut este să realizați un film scurt, foarte scurt. El nu trebuie să depășească mai mult de patru minute, aceasta fiind una din puținele condiții de participare. După ce realizați filmul, sau poate că îl aveți deja, tot ce mai aveți de făcut este să vă înscrieți la concurs. Pentru a vă înscrie trebuie să completați formularul disponibil aici și să-l trimiteți alături de film prin transfer la adresa trescourt@institutfrancais.ro până în 25 aprilie 2021.
Concursul „Apel la filme” se va desfășura în perioada 4 – 13 iunie, perioadă în care se vor selecta în jur de 100 de filme din lumea întreagă. Ele vor fi proiectate simultan în peste 15 orașe din România, precum și în alte 80 de orașe din 20 de țări. În fiecare oraș, spectatorii vor vota pentru premiul internațional al publicului.
„Profităm de impactul festivalului pentru a prezenta, în afara proiecției filmelor din competiția internațională, identică pentru fiecare oraș din lume, o selecție specială de filme românești intitulată „Around the Très Courts Romania”, care va cuprinde între 10 și 30 de filme foarte scurte, de maxim 4 minute, făcute de regizori amatori sau profesioniști. Încurajarea și promovarea creațiilor audiovizuale locale sunt o prioritate a festivalului: invitația la participare este lansată în toată țara”, se arată pe site-ul competiției.
Alte detalii
Filmul cu care vă înscrieți la competiție trebuie să vă aparțină și trebuie să fie făcut în România, în ultimii doi ani. Se poate participa și cu filme realizate în alte țării ale lumii. Condiția este însă ca acestea să fie produse de un cetățean român. Condiția de bază este ca filmul să nu depășească patru minute. Pe lângă asta, creația mai trebuie să respecte câteva caracteristici tehnice minime pentru a asigura o calitate optimă a imaginii. Asta înseamnă că filmul trebuie să fie full hd 1980×1020 și să aibă un format mov, mp4 sau avi.
Alte precizări:
fiecare autor este responsabil de conținutul filmului prezentat;
fiecare autor asigură obținerea drepturilor de difuzare a filmului pe care îl prezintă. De asemenea, garantează că acesta nu este o copie sau un plagiat al unei opere existente;
fiecare autor asigură obținerea drepturilor de difuzare a muzicii utilizate în film. Sau, își asumă răspunderea pentru utilizarea muzicii fără a fi obținut drepturile asupra acesteia;
toate genurile sunt permise: ficțiune, documentar, animație, filme experimentale și filme realizate cu telefonul mobil;
nu există constrângeri în privința limbii filmului (filmul poate să fie și mut). Dat fiind că publicul festivalului va fi format în majoritate din vorbitori de limba română, sunteți rugați să subtitrați în română orice film care este în altă limbă decât limba română sau să ne trimiteți un fișier de subtitrare română în format .srt;
toate temele sunt permise. Excepție fac cele care conțin mesaje rasiste și xenofobe, propagandă religioasă sau imagini cu caracter pornografic sau explicit jignitor pentru anumite categorii de persoane.
Întregul regulament al concursului poate fi vizualizat aici.
Dicționar
Rasism: teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane;
Xenofob: care manifestă aversiune față de persoane de altă naționalitate sau față de alte popoare;
Propagandă: acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii. Scopul este de a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți.