Un studiu arată că fetele lucrează mai mult în gospodărie. De ce se întâmplă asta
Deși avem impresia că trăim într-o țară în care toată lumea are drepturi egale, realitatea este alta. Fundația World Vision România a descoperit că fetele lucrează mai mult în gospodărie. Acest lucru nu doar că este nedrept dar, în același timp, le răpește din timpul care poate fi folosit într-un scop mai productiv. Aflați ce alte statistici au mai dezvăluit aceștia.
Un studiu realizat de Fundația World Vision România a scos la iveală o statistică îngrijorătoare. Fetele de peste 18 ani lucrează mai mult în gospodărie decât băieții.
Autorii studiului au observat că o fată din mediul rural cu vârsta de 18 ani lucrează în medie 3 – 4 ore zilnic în gospodărie. Băieții, în schimb, petrec doar 1 – 2 ore muncind acasă. Problema principală nu este faptul că fetele sunt supuse unor standarde diferite față de băieți. Tot acel timp ar putea fi folosit de fete pentru a se pregăti pentru Bacalaureat sau pentru facultate.
“Deşi 97% dintre părinţii din mediul rural sunt de părere că educaţia e importantă în egală măsură şi pentru fete, şi pentru băieţi, timpul alocat învăţării descreşte pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante. Acest lucru ajunge să fie o barieră în educaţia şi dezvoltarea lor profesională”, susţin autorii studiului într-un comunicat de presă.
Acest studiu ne arată cât de prezente sunt încă aceste preconcepții privind rolurile femeilor și bărbaților în gospodărie. Din păcate, în România suntem încă departe de a le elimina complet din societate chiar dacă, legislativ vorbind, femeile au aceleași drepturi precum bărbații.
“Fundaţia World Vision România atrage atenţia asupra acestor discrepanţe dintre teorie şi realitate şi evidenţiază, totodată, felul în care diferenţele de gen sunt văzute de părinţii din mediul rural, în funcţie de nivelul de educaţie al acestora”, au mai menționat aceștia.
Părinții consideră că mamele cresc mai bine copii
Datele colectate de Fundația World Vision România au mai dezvăluit și alte informații. Numai 66% dintre părinții care au terminat doar studiile gimnaziale cred că o femeie care muncește poate să fie în același timp și o mamă grijulie. Acest procent se mărește însă pe măsură ce nivelul de educație al părinților crește. 80% dintre părinții care au absolvit studiile liceale sunt de părere că munca nu reprezintă un obstacol pentru o mamă.
Când vine vorba de percepția adulților asupra abilităților parentale ale taților situația stă complet diferit. 50% dintre părinții cu studii superioare cred că un tată este la fel de capabil precum o mamă atunci când vine vorba de creșterea celor mici. Această cifră scade drastic atunci când ajungem la părinții care au doar studii gimnaziale. Dintre aceștia numai 33% sunt de părere că ambii părinți pot crește un copil la fel de bine.
World Vision România face parte din World Vision International, un parteneriat prezent în aproape 100 de țări de pe tot globul. Peste 500.000 de copii și de adulți din aproape 500 de comunități au fost ajutați de-a lungul celor 30 de ani de prezență în România. În prezent misiunea acestei fundații este de a contribui la bunăstarea copiilor din mediul rural prin educație. World Vision România consideră că acesta este cel mai important aspect în evoluția comunităților rurale. De asemenea, organizația se luptă pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor, tinerilor, adulților, indiferent de gen, etnie sau mediul de proveniență.