COVID-19 expune milioane de fete riscului de căsătorie timpurie. Raport UNICEF
UNICEF a publicat o nouă analiză care are rezultate îngrijorătoare. COVID-19 expune milioane de fete riscului de căsătorie timpurie. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
În ultimul deceniu lucrurile s-au mai îmbunătățit în ceea ce privește căsătoriile în rândul tinerelor. Un număr de 25 de milioane de căsătorii timpurii au fost evitate în întreaga lume. Acest lucru s-ar putea să nu se repete însă și în acest deceniu. Asta fiindcă pandemia de COVID-19 înrăutățește situația și amenință progresele deja realizate. 10 milioane de fete sunt expuse riscului de căsătorie timpurie. UNICEF avertizează că închiderea școlilor, presiunea economică, întreruperea furnizării serviciilor, sarcina, precum și decesul părinților din cauza pandemiei expun fetele vulnerabile unui risc crescut de căsătorie timpurie.
„COVID-19 a înrăutățit situația, și așa dificilă, a milioane de fete. Închiderea școlilor, izolarea de prieteni și de rețelele de sprijin și intensificarea sărăciei au întețit un foc pe care lumea se lupta să îl stingă. Dar putem și trebuie să înăbușim fenomenul căsătoriilor timpurii”, a declarat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore.
Violență domestică și abandon școlar
Căsătoria timpurie nu le aduce fetelor o viață prea frumoasă. Din contră. Acestea sunt expuse riscului de violență domestică, precum și riscului de a abandona școala. De asemenea, căsătoria timpurie crește riscul de apariție a unei sarcini nedorite, capitol la care țara noastră nu stă prea bine, ocupând printre primele locuri în Uniunea Europeană. Totodată, căsătoria de la vârste fragede le depărtează pe fete de familie și prieteni. Le poate exclude din viața comunității afectându-le grav sănătatea mintală și bunăstarea.
COVID-19 afectează profund viața fetelor. Restricțiile de călătorie impuse de pandemie și distanțarea fizică îngreunează accesul lor la asistența medicală, serviciile sociale și sprijinul comunitar care le pot proteja împotriva căsătoriei timpurii, a sarcinilor nedorite și a violenței de gen. Cât rămân închise școlile, crește probabilitatea ca fetele să renunțe la studii și să nu se întoarcă la școală. Pierderea locurilor de muncă și adâncirea nesiguranței economice pot de asemenea forța familiile să își mărite fetele pentru a reduce povara financiară.
La nivel mondial, se estimează că 650 de milioane de fete și femei în viață s-au căsătorit de mici. Aproximativ jumătate dintre ele provenind din Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India și Nigeria. Pentru a contracara impactul COVID-19 și pentru a elimina această practică până în 2030 – o țintă stabilită în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă – trebuie accelerate progresele într-un mod semnificativ.
„La un an de la declanșarea pandemiei sunt necesare acțiuni imediate pentru a reduce impactul asupra fetelor și a familiilor lor. Prin redeschiderea școlilor, implementarea unor legi și politici eficiente, asigurarea accesului la servicii medicale și sociale – inclusiv la servicii de sănătate a reproducerii și a sexualității – și asigurarea unor ample măsuri de protecție socială adresate familiilor, putem reduce substanțial riscul de a-i fi furată unei fete copilăria printr-o căsătorie timpurie”, mai spune Henrietta Fore.