O meserie de ”supererou care zboară deasupra lumii în viteză”. Simona Maierean – pilot de aviație militară
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a obține un ban cinstit. Sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să alegeți o viitoare carieră. Toată luna martie vom povesti despre meserii pe care le fac femeile, chiar dacă nu le sunt exclusiv dedicate. Astăzi vă spunem mai multe despre cât câștigă și ce face un pilot de aviație militară.
Să mergi în misiuni și să salvezi vieți omenești prin munca ta pare o treabă de supererou, însă un pilot de aviație militară face aceste lucruri. Astăzi o aducem în fața voastră pe Simona Maierean, prima femeie comandant pe uriaşa aeronavă C-17 Globemaster III. Simona a pilotat un avion supersonic, un avion care zboară mai repede decât viteza sunetului și a muncit din greu pentru acest vis.
Simona Maierean a vrut din adolescență să fie pilot și se trezea la cinci dimineața pentru a alerga și a se disciplina. A încercat și a reușit să își urmeze visul. Pentru ea a pilota este pasiune. ”Să pilotezi un avion înseamnă să găsești un echilibru între tine ca om și acea mașinărie uriașă care te duce în misiune, în zbor. Pilotatul este ceea ce îmi place. Meseria mea este dinamică, practic te ține tot timpul în priză și scapi de munca la birou”, a declarat Simona Maierean.
Cum ajungi pilot?
Simona a început în 2004 să piloteze și de atunci nu s-a mai dezlipit de avioane. ”Pentru a ajunge pilot militar trebuie să urmezi niște pași administrativi. Dacă ajungi la concluzia că vrei să încerci să te faci pilot și mai ales unul militar trebuie să cauți un centru de recrutare la tine în zonă. Acestea se afla în orașele mari din țară. Acolo poți afla care sunt pașii exacți. Spre exemplu poți opta pentru Academia Forțelor aeriene de la Brașov, clasa de naviganți. Acolo există o procedură de selecție cu teste medicale, de inteligență, fizice și în final există un examen scris la matematică și engleză. Eu am dat și la sociologie și psihologie”, a declarat Simona. pentru ŞTIRI PENTRU COPII
Cât timp durează pregătirea? Academia de pilotaj este ca o facultate. Trebuie să studiați trei ani la Academie la Brașov și un an de pregătire pentru a vă lua brevetul. După studiu și brevet ”nu termini cu învățatul deoarece acolo începe viața”.
Pentru Simona școala a fost mereu un vehicul, un tren care oprește în fiecare stație. ”Te duce din punctul A în B. Pentru mine asta a fost , mijlocul prin care mi-am atins scopul. Noi continuăm mereu să învățăm în viață”, a declarat Simona.
O meserie vocațională
Aceasta este o meserie vocațională care vine la pachet cu lucruri necesare. Simona spune că meseria ei are și unele sacrificii precum timpul liber. În această profesie programul nu este unul bine stabilit. ”Țin minte că eu la Academie zburam în vacanța de vară. Eu aveam o lună vacanță și restul zburam, iar colegii mei de la școli civile aveau trei luni. În meseria mea trăiești cu hainele în geantă. Trebuie să îți asumi ce ai ales”
În meseriile vocaționale vă trebuie perseverență și curaj. Simona crede că este necesar să îți dai timp în a face ceva și să înțelegi că nu vezi rezultate imediat, iar uneori trebuie să aștepți. Un pilot trebuie să aibă dexteritate, curaj, disciplină, dedicare.
Simona sfătuiește copiii și tinerii să își urmeze visele indiferent de ce se întâmplă ”Eu în copilărie am avut libertate și asta mi-a dat elan să fac orice. Asta e important și pentru copii. Ar putea orice copil să plece în viață cu ideea că poate alege. E vital să nu renunțați și să credeți în voi fără a lua în considerare ce spune lumea. De multe ori oamenii vor vorbi și voi vă puteți simți descurajați. Trebuie să ne știm valoarea și să mergem înainte. Nu uitați că trebuie să vă arătați valoarea atât în fața voastră cât și în fața celorlalți”.