Jucăriile copiilor conțin substanțe toxice. Foarte multe din ele. Semnal de alarmă
Un nou studiu arată că o parte din jucăriile copiilor conțin substanțe toxice dăunătoare pentru ei. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Se pare că 25% din jucăriile copiilor conțin substanțe periculoase pentru aceștia. Asta arată un raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (PNUM). Aditivii chimici sunt utilizați în jucăriile din plastic și alte produse din plastic pentru a oferi niveluri specifice de duritate sau elasticitate. Multe dintre aceste substanțe chimice pot dăuna sănătății copiilor, potrivit studiului. Cercetătorii recomandă ca aceste substanțe să fie eliminate treptat din jucării și înlocuite cu alternative mai sigure.
Peter Fantke de la Universitatea Tehnică din Danemara este principalul cercetător al studiului. Acesta a spus că din 419 substanțe chimice găsite în materialele din plastic dur, moale și spumant utilizate în jucăriile pentru copii, 126 pot dăuna sănătății lor.
Deoarece majoritatea jucăriilor din plastic nu sunt etichetate cu substanțele chimice pe care le conțin, părinții nu știu dacă un obiect este dăunător. Deși efectul complet al substanțelor chimice din plastic asupra corpului este necunoscut, acestea sunt legate de cancer și infertilitate. Sugarii și copiii mici sunt considerați deosebit de sensibili la expunerea la substanțe chimice datorită ratei metabolice rapide, a raportului ridicat suprafață-corp-greutate și a creșterii rapide a organelor și țesuturilor.
Alte rezultate ale studiului
Potrivit studiului, jucăriile din plastic mai moi determină o expunere mai mare la substanțe chimice dăunătoare decât jucăriile dure. În studiu se arată că micuții din țările occidentale au în medie 18 kg de jucării din plastic. Autorii studiului știu că este dificil să se evite în totalitate utilizarea jucăriilor din plastic. Totuși, aceștia nu recomandă utilizarea unor astfel de jucării. Tot o recomandare este aceea de a aerisi camera copiilor pentru a evita ca cei mici să inhaleze substanțele chimice din jucăriile lor. Chiar dacă nu se joacă cu toate de-odată, expunerea la inhalare este mai răspândită decât atingerea. Toate jucăriile din încăpere emană substanțe chimice, chiar dacă copiii ating o singură jucărie în acel moment. De aceea aerisirea este foarte importantă.
Studiul solicită identificarea posibilelor alternative la materialele plastice utilizate în prezent în jucării pentru a se asigura că substanțele chimice dăunătoare sunt înlocuite cu opțiuni mai sigure și mai durabile. În prezent, nu există un acord internațional cu privire la substanțele care ar trebui să fie interzise în fabricarea jucăriilor, iar reglementările și schemele de etichetare diferă în funcție de regiuni și țări.