Nu toți copiii au parte de o copilărie ca-n povești, iar unul din acești copii este Andrei Cosmin Neleț, în vârstă de 20 de ani. Atât el, cât și fratele său au fost abandonați la naștere, însă acest lucru nu l-a împiedicat să lupte pentru viitorul lui. Acum este student în anul I la Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, dar se gândește în continuare la cei care sunt în centrele de plasament. Considerând că poate fi un exemplu pentru mulți copii din România ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu exclusiv cu Andrei Cosmin, viitor ofițer de Jandarmerie. Iată povestea lui.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce te-a făcut să vrei să devii ofițer de jandarmi?
Andrei Cosmin Neleț: Cariera militară în primul rând. Disciplina, regulamentul, ordinea. Toate aceste lucruri.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ai avut o copilărie grea față de alți copii. Cum ai reușit să treci peste aceste greutăți?
Andrei Cosmin Neleț: Obișnuindu-mă cu ele. Și pur și simplu trecând prin ele. Cum să spun? Este ca un obstacol. Nici nu pot să descriu cum am trecut prin ele. Au fost și momente bune, foarte bune, și momente în care nu m-am simțit chiar atât de bine, dar totul a fost foarte bine.
ȘTIRI PENTRU COPII: În România sunt mulți copii care trăiesc în orfelinate și nu toți reușesc să-și creeze un viitor. Ce îi sfătuiești să facă?
Andrei Cosmin Neleț: Păi în primul rând nu reușesc să își creeze un viitor deoarece nu au nici pârghia necesară și nu sunt nici atât de bine pregătiți pentru ceea ce va urma după ce părăsesc sistemul de protecție. În ce sens? Nu există programe sau dacă există, există doar pe hârtie, cum este la noi. Și ar trebui să se meargă mai mult pe practic. De fapt, adolescentul să trăiască oarecum ca să se învețe cu ceea ce va fi după ce va pleca din centru. Pentru că nu o să mai existe sprijin chiar atât de mult și trebuie să te descurci cu lucrurile de care beneficiezi.
În ceea ce privește viitorul, de mic, adolescentul trebuie să-și creeze o imagine atât asupra sa, adică cum este el, cât de bine pregătit este, și asupra realității. Ceea ce vrea să facă și ceea ce își dorește cu adevărat. Adică trebuie să fie foarte motivat, să ai voință și bineînțeles sprijinul de care are nevoie orice copil să zicem.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce a presupus admiterea la Facultatea de Jandarmi?
Andrei Cosmin Neleț: O pregătire temeinică prin mai multe probe. Prima a fost recrutarea, cunoașterea, atât a membrilor familiei, cât și a mediului din care provine un candidat la Academie. Proba psihologică, printr-un test grilă cu mai multe variante. Proba fizică, prin parcurgerea unui traseu aplicativ utilitar care conține mai multe elemente. Apoi examenul scris, dar tot sub forma unei grile, pe bază de cunoștințe teoretice, format din 90 de itemi. 30 în limba română, 30 istorie și 30 o limbă străină. Eu am dat la limba franceză. Și apoi ultima probă și cea mai grea, din considerentele mele, proba medicală. Deoarece a fost și ultima și este și eliminatorie.
ȘTIRI PENTRU COPII: Spuneai că una dintre probe a fost analizarea candidatului și a familiei. Pentru tine a fost o piedică cumva, în vreun fel?
Andrei Cosmin Neleț: Nu, nu există nici o piedică în ceea ce privește crearea dosarului. Doar atunci când ai antecedente penale sau alte lucruri care sunt incompatibile cu statutul de candidat.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum arată o zi din viața ta ca student la Jandarmerie?
Andrei Cosmin Neleț: Acum, în zilele noastre, pot spune mai mult din online, că așa facem. Dar când eram fizic, era o viață foarte atractivă și cu foarte multă energie. Dimineața trezit la ora 05,30, la ora 06,00 deșteptarea și pregătirea pentru sectoare, pentru inspecția de dimineață. Apoi programul și raportul de dimineață, masa, cursuri, apoi raportul de prânz, apoi studiul individual și bineînțeles masa de seară, apelul de seară și pregătirea pentru odihnă. Și îngrijirea ținutei și a bocancilor, curățarea lor.
ȘTIRI PENTRU COPII: Mai faci ceva pe lângă faptul că ești student? Lucrezi?
Andrei Cosmin Neleț: Nu, nu lucrez. Doar în timpul liber merg la biserică. Eu terminând seminarul teologic este ca o pasiune, să zic. Dar doar în timpul liber și dacă timpul îmi permite.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce-ți place să faci în timpul liber?
Andrei Cosmin Neleț: Îmi place să ascult muzică, să citesc. Să fac ceva. Întotdeauna în timpul liber mi-a plăcut să am o activitate. Să fac ceva neapărat. Spre exemplu m-am înscris ca voluntar la smurd și în timpul liber, sâmbăta, urmează ca începând cu data de 1 aprilie să activez în cadrul detașamentului orașului în care locuiesc ca voluntar cinci ore pe zi. Deci folosesc timpul cu folos.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce planuri de viitor ai?
Andrei Cosmin Neleț: În ceea ce privește profesia, să ajung un ofițer de bază al Jandarmeriei. Îmi doresc să fiu foarte bine pregătit, de aceea mă și pregătesc și îmi dau toată silința. Iar pe partea aceasta personală aș vrea să lupt puțin pentru recunoașterea aptitudinilor celorlalți colegi care au trăit tot așa într-un centru de plasament. Pentru că situația ați văzut cum e, destul de grea, mai ales în zilele noastre. Și în primul rând cei care scot acele locuri să țină cont și de acest lucru. Pentru că la fel ca în istoria României cei care erau trimiși la război, majoritatea soldaților, erau orfani de mamă, de tată sau nu aveau pe nimeni.
ȘTIRI PENTRU COPII: Pe înțelesul copiilor, ce înseamnă să fii jandarm? Ce presupune această meserie?
Andrei Cosmin Neleț: A fi jandarm înseamnă a fi în sprijinul omului, a apăra drepturile sale, a menține un echilibru atât între cetățeni și autoritățile statului, celelalte autorități ale statului, cât și între cetățeni, să se mențină o stare de pace.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum poate cineva deveni jandarm? Ce are de făcut?
Andrei Cosmin Neleț: Poate deveni pregătindu-se pentru acele probe și întotdeauna să lucreze intens pentru idealul său. Foarte multe teste, foarte mult exercițiu acasă. Pentru că timpul e mult prea scurt pentru o pregătire temeinică, mai ales la concurența care este. Și nu trebuie decât să aprofundezi mai mult acasă. Să-ți dorești acest lucru. Profesorul își face treaba și te învață, dar fără o aprofundare a ta nu este de-ajuns.
ȘTIRI PENTRU COPII: E nevoie să urmezi, înainte de Academie, un liceu anume? Vreo specializare anume?
Andrei Cosmin Neleț: Nu neapărat. Am colegi care au venit din toate domeniile aproape. Adică și liceu de profil real, matematică – informatică, și profil uman cu specializare de științe sociale, limbi străine. Deci nu contează. Este un avantaj dacă urmezi un liceu cu profil uman pentru că sunt materii care se studiază în continuare, cum ar fi logica, care te ajută mult. Și mai ales pentru istorie. Se dă bacul la istorie și automat pregătindu-te pentru bac te pregătești pentru Academie.
Dacă candidatul a terminat un liceu cu profil uman este un avantaj. Dar cu multă străduință și perseverență poate face față acestui examen și un candidat care provine dintr-un liceu cu profil real.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi le dai copiilor care vor să devină și ei jandarmi?
Andrei Cosmin Neleț: Să muncească foarte mult pentru idealul lor, să-și dorească cu adevărat. Și să se gândească că orice muncă vine cu o răsplată. Și mai ales satisfacția lucrului bine făcut. Pentru că dintotdeauna ceea ce semeni, aia vei culege.