În Republica Moldova riscul de deces al copiilor sub un an este de două ori mai mare față de media din Uniunea Europeană (8,7 decese la 1000 de născuți vii). O cauză comună a acestei situații este legată de numărul de nașteri în rândul mamelor adolescente.
Circa 1 din 10 nou – născuți din România provin din mame adolescente. Așa se face că aproape un sfert dintre mamele sub 18 ani din U.E. (23%) trăiesc în țara noastră. În România, în 2019, au fost înregistrate 199.720 de nașteri. Dintre acestea 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. În ceea ce privește Republica Moldova, 1.908 de copii s-au născut din mame cu vârsta sub 20 de ani în 2019, conform datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.
Scopul și obiectivele proiectului
Proiectul urmărește creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescentele însărcinate, mame adolescente și copiii sub cinci ani. Această inițiativă se va desfășura atât în România, cât și în Republica Moldova și este sprijinită de compania farmaceutică MSD România.
„Mortalitatea infantilă și maternă, precum și maternitatea timpurie continuă să fie fenomene dramatice, ale căror cauze sunt atât socio-culturale, cât și medicale. De aceea, este vitală prevenirea acestora în comunitățile vulnerabile. Acolo unde adolescentele nu au acces la educație medicală și la servicii medicale de bază. Conceptul intervenției are la bază câteva dimensiuni cheie: proximitate, calitate, caracterul integrat, implicare multisectorială și, nu în ultimul rând, durabilitate. Cu ajutorul experților locali dorim să aducem servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente și copiii lor. Și să le oferim acces la servicii integrate (medicale, sociale, educaționale), adaptate nevoilor lor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Proiectul are ca țintă aproximativ 6.300 de beneficiari din județele cele mai sărace ale celor două țări. Obiectivele principale ale proiectului sunt următoarele:
îmbunătățirea stării de sănătate a 1.800 de adolescente (1.500 în România și 300 în Republica Moldova) în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă.
reducerea numărului de sarcini nedorite. Acest lucru se va face prin consiliere și educație pentru 4.500 de adolescente din zone rurale defavorizate. 3.500 în România și 1.000 în Republica Moldova.
crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio – medicale de calitate pentru gravidele adolescente din zonele rurale defavorizate și prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor.
Educația sexuală, o necesitate
„Prin acest proiect, ne propunem să contribuim atât la prevenirea sarcinilor în adolescență, cât și la asigurarea de servicii medicale de calitate în cazul apariției sarcinii și a nașterii în adolescență. Mizăm pe o intervenție sistemică, care să îmbunătățească cooperarea principalelor sectoare responsabile – educație, protecție socială, sănătate.
În același timp, vom informa și sensibiliza societatea în vederea schimbării percepției față de educația sexuală. Și vom face pledoarie pentru realizarea acesteia în cadrul învățământului general obligatoriu, conform standardelor OMS. Ne dorim ca fiecare adolescent și adolescentă să-și poată dezvolta competențele necesare prevenirii comportamentelor sexuale riscante și abuzive. Toate acestea într-un mediu sigur, prietenos, respectuos, liber de prejudecăți și blamare”, a declarat Vasile Coroi, Director executiv al CIDDC.
Implementat ca parte a inițiativei globale MSD for Mothers, acest proiect are o valoare de peste 1.400.000 USD și se va desfășura pe o perioadă de trei ani (2021-2024).
Dicționar
Pledoarie: apărare, susținere orală sau scrisă a unei cauze, a unei idei, a unei teze etc.