Ministerul Educației a lansat oficial ordonanța care lasă elevii fără transport gratuit
Elevii de la țară depind de transport pentru a ajunge la cursuri. Mulți au nevoie de transport gratuit deoarece nu își permit un cost în plus. Ministerul Educației a lansat oficial ordonanța care lasă elevii fără transport gratuit. Elevii români iau măsuri și se revoltă. Iată mai multe detalii.
Elevii din toată țara solicită ministrului Sorin Cîmpeanu să înceteze acțiunile împotriva elevilor săraci. Asociațiile de elevi din România trag încă un semnal de alarmă cu privire la decizia Guvernului de a emite o Ordonanță de Urgență care elimină gratuitatea la transport din Legea educației.
”Guvernul României, la inițiativa Ministerului Educației și cu complicitatea Ministerului Transporturilor și Dezvoltării, vrea să condamne elevii din România la abandon școlar printr-o ordonanță care elimină gratuitatea la transportul județean și interjudețean rutier (cu autocarul sau microbuzul), prevăzută în Legea educației naționale”, spun reprezentanții elevilor.
Care este problema pe care o semnalează elevii?
Legea adoptată în toamna anului trecut prevede gratuitatea la toate tipurile de transport pentru elevi, pe tot parcursul anului calendaristic. Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
Transportul județean este categoria de transport care a avut mereu probleme. Din această cauză a crescut cifra ratei abandonului școlar.
La nivel județean nu au fost încheiate contracte așa cum prevede ”Legea serviciilor de transport public”. Astfel zeci de mii de elevi navetiști și-au achiziționat din buzunarul propriu abonamente. Ei ar fi trebuit să beneficieze de ele în mod gratuit.
Guvernul, împreună cu consiliile județene au obligația de a pune în aplicare gratuitatea la transport, exact așa cum prevede legea.
Unii elevi nu au bani
Impunerea unor tarife s-a devenit în trecut a fi ineficientă. De ce? Metodele de calcul folosite de autorități au determinat stabilirea unor tarife mult mai mici decât prețul real al abonamentelor. Mai mult, decontarea ulterioară a abonamentului presupune că elevul trebuie să dispună de suma necesară pentru a-l achiziționa. Acest lucru nu se poate realiza pentru elevii care nu au banii necesari pentru a cumpăra un abonament.
Ce spun liderii elevilor?
”După ce că în perioada pandemiei nu ați fost în stare să asigurați accesul la educație, acum când elevii pot merge fizic la școală să recupereze o parte din materie, îi obligați să facă eforturi financiare uriașe sau chiar să stea acasă și să nu mai meargă la cursuri. Este deja destul de clar că și acest Guvern urăște elevii și studenții și îi vrea condamnați la sărăcie”, spune Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC (Asociația Elevilor din Constanța)
“În ultimul timp, guvernanții nu par să țină cont de echitate și egalitate de șanse, în ciuda faptului că au speranța ca viitorii tineri să fie educați, să fie specialiști. Prin această modificare, peste 400.000 de elevi navetiști vor fi supuși unei discriminări în plan socio-economic. Dacă aceastăf decizie va fi definitivă, nici nu cred că mai este moral să se vorbească absenteism și abandon școlar ca erori în educație, când principala vină va fi în mâinile reprezentanților”, spune Ioana Nunu, președinte AEBc (Asociația Elevilor din Bacău)
“Iată că, la un an după ce am obținut dreptul gratuității la transport, luptăm și mai aprig tot pentru același drept, pe care guvernanții doresc să îl ignore. De regulă, un elev navetist plătește în jur de 400 de lei pentru un abonament. Acest OUG face decontul aproape imposibil, raportându-ne la sumele exorbitante care le sunt cerute într-adevăr elevilor pentru a ajunge la unitatea de învățământ de proveniență. În cazul în care această ordonanță va fi aprobată, rata de abandon școlar va crește, lăsând mii de elevi navetiști fără acces la educație, ” spune Ana-Maria Groza, președinte AEBI (Asociația Elevilor din București și Ilfov).
Decontul nu este același lucru cu gratuitatea
“Cu toate că Ordonanța de Urgență menționează că elevilor li se vor deconta cheltuielile de transport, NU înseamnă că aceștia vor avea gratuitate. Spre exemplu, un bilet de autocar pe distanța de 45 km costă aprox. 18 lei tur-retur. Dacă este să ne luăm după modificările propuse de guvern, un elev va primi 75 de lei dacă se consideră doar 45 km, adică doar tur, iar 150 dacă returul este adăugat la kilometraj. În orice caz, ambele sume nu se apropie de cei 360 lei/lună pe care îi are de plătit elevul dacă merge zilnic la școală. Astfel, gratuitatea transportului continuă să fie doar un vis pentru elevii navetiști ”, spune Matei Canavea, președinte AVE (Asociația Vâlceană a Elevilor).
”Aceste acțiuni conturează definiția nepăsării. Atenția noastră se îndreaptă spre elevii din climatele defavorizate, preconizând, de altfel, ca efect, abandonul școlar masiv. Gândind rațional conducătorii ar trebui să inițieze acțiuni care într-un final au ca și scop încurajarea și motivarea elevilor, totuși dacă privim situația de față observăm un peisaj mult prea placid” , spune Miclea Partenie, președinte AEMs (Asociața Elevilor Mureș).
“Este inacceptabil ceea ce se întâmplă la nivelul educației în România. Cu toții știm că decontul nu este o măsură eficientă pentru transportul elevilor, deoarece nu se acordă în totalitate. Autoritățile ar trebui să își asume gratuitatea transportului elevilor. Astfel nu se ajunge la o rată mult mai mare a abandonului școlar. Elevii vor transport gratuit așa cum prevede legea” , spune Buda Paula, președinte AEM (Asociația Elevilor Maramureș)