„Cu bicicleta prin alte timpuri”, o nouă expoziție la Palatul Suțu
Primăvara a venit, iar asta înseamnă vreme frumoasă și timp petrecut în aer liber. Una din activitățile cele mai întâlnite sunt plimbatul cu bicicleta. Muzeul Municipiului București vă invită să aflați istoria acestui vehicul prezentată în cadrul expoziției „Cu bicicleta prin alte timpuri”. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
Începând cu data de 5 martie și până în 30 mai expoziția va fi deschisă de la ora 10,00 la Palatul Suțu de pe Bulevardul Ion C. Brătianu, nr. 2. Acolo aveți ocazia de a afla lucruri interesante și informații mai puțin cunoscute despre biciclete. Veți afla cum arătau ele, dar și cum au evoluat în timp.
„Misiunea acestui proiect expozițional este punerea în valoare a importantei colecții de fotografii deținută de Muzeul Municipiului București și prezentarea unor imagini spectaculoase și inedite. Se vor adăuga exponate rare, demne de admirat. Este un apel în special la educarea tinerilor în ideea înțelegerii importanței și necesității protejării și conservării patrimoniului istoric și cultural.
Nu în ultimul rând, printre obiectivele proiectului expozițional se numără și creșterea gradului de interes al comunității pentru mijloacele de transport nepoluante, benefice pentru condiția fizică și starea de sănătate a organismului, dar și pentru descongestionarea traficului rutier de astăzi”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Municipiului București.
Începuturile bicicletei
Bicicleta a apărut spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. La început nu arăta așa cum o știm astăzi și evident, nu erau atât de multe modele. Evoluția bicicletelor se datorează necesității oamenilor de a se deplasa mai rapid folosindu-se de forța proprie. La început, acest vehicul era confecționat din lemn, nu avea sistem de direcție și frânare, și nici pedale. Punerea în mișcare a bicicletei era dată de împingerea cu picioarele în pământ. Acest vehicul purta numele de „celerifer” sau „drezină”.
Denumirea se schimbă în „velociped” în momentul în care i se atașează roții din față pedale. Această bicicletă avea o roată foarte mare în față și una micuță în spate. Deși pedalele ofereau o viteză de mișcare mai mare, oamenii considerau această bicicletă periculoasă, incomodă și primejdioasă. Bicicleta devine confortabilă și sigură la utilizare când își schimbă din nou designul. Cele două roți aveau aceeași mărime, iar pedalele, nemaifiind prinse pe roata din față, devin componente ale unui sistem de transmisie prin lanț, ca cele de azi.