„NU învățământului la distanță”, o petiție demarată de părinți
Părinții din Republica Moldova sunt profund nemulțumiți de hotărârea potrivit căreia elevii nu pot merge la școală. Drept urmare, Asociația AO Părinți Solidari demarează o petiție online numită „NU învățământului la distanță”. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Hotărârea care-i nemulțumește pe părinți este cea dată în 26 februarie de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Această hotărâre spune că: „se dispune organizarea desfășurării la distanță a procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, profesional tehnic și superior, în instituțiile publice și private”.
Părinții sunt de-a dreptul nemulțumiți și scot în evidență faptul că riscul de infectare cu COVID-19 există în continuare, chiar dacă școlile se închid. „Menționăm, că în timp ce dumneavoastră închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, se arată în petiția lansată de Asociația AO Părinți Solidari.
Ce vor părinții?
Părinții consideră că autoritățile Republicii Moldova nu au făcut nimic pentru a asigura condiții pentru învățarea online. În petiție sunt scoase în evidență câteva aspecte legate de acest subiect:
elevii nu au fost asigurați cu echipamente care le permit accesul calitativ la învățământul online. Părinții spun că aceste cheltuieli sunt considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii;
profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță;
părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță. Aici se referă la: muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.
În acest context părinții cer ca hotărârea să fie anulată. Ei consideră că elevii trebuie să se întoarcă în bănci pentru a-și desfășura orele. „Menționăm că transferarea studiilor în regim online poate fi realizată doar dacă toți elevii și profesorii vor fi asigurați cu tehnică de calcul, iar părinții vor fi asigurați cu indemnizații pentru a putea asista copiii în acest proces. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”, se mai arată în petiția lansată.
Până în acest moment petiția „NU învățământului la distanță” a adunat peste 8000 de semnături.
Dicționar
Petiție: cerere scrisă adresată de către un cetățean sau un grup de persoane unei autorități privind drepturi, interese personale sau publice.