Interviu cu Vlad Ștefan Oros, câștigătorul Olimpiadei Online de Lingvistică
Vlad Ștefan Oros, un tânăr elev din Timișoara, a devenit recent câștigătorul Olimpiadei Online de Lingvistică. ȘTIRI PENTRU COPII a obținut un interviu în exclusivitate cu acesta pentru a afla mai multe despre ce presupune exact acest domeniu. Aflați mai multe detalii în continuare.
Lingvistica nu este neapărat cel mai popular subiect printre elevi. Totuși, asta nu înseamnă că unii elevi români nu obțin performanțe internaționale în acest domeniu. Vlad Ștefan Oros, un elev de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara a devenit recent câștigătorul Olimpiadei Online de Lingvistică, un concurs internațional la care au participat peste 700 de participanți din 35 de țări. ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu tânărul timișorean pentru a afla mai multe despre această știință și despre ce aptitudini sunt necesare pentru a o stăpâni.
“Lingvistica este ca un puzzle”
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce este lingvistica?
Vlad Ștefan Oros: Lingvistica este pur și simplu știința care studiază limbile, cum funcționează, cum sună, cum este format fiecare cuvânt ș.a.m.d.
ȘTIRI PENTRU COPII: In ce constă o olimpiadă de lingvistică?
Vlad Ștefan Oros: Depinde de concurs. Concursul la care am participat eu este unul mai atipic. În general participanții primesc câteva probleme de rezolvat, de exemplu cinci probleme în șase ore sau trei în patru ore, în care aceștia trebuie să deducă anumite aspecte despre cum funcționează o limbă. În alte cuvinte e ca un fel de puzzle sau ca o provocare pentru minte. Trebuie să îți dai seama cum funcționează acea limbă și cum să găsești în exemple informațiile necesare.
Wikipedia este sursa sa principală de informații
ȘTIRI PENTRU COPII: Deci nu trebuie să cunoști neapărat mai multe limbi străine pentru a fi bun la lingvistică?
Vlad Ștefan Oros: Nu trebuie să cunoști deloc. Singura limbă străină pe care o vorbesc la un nivel rezonabil este limba engleză. Ba chiar mai mult, nici nu ai nevoie neapărat de cunoștințe suplimentare de lingvistică. Eu am câteva datorită faptului că am tot completat subiecte, fapt ce m-a făcut să descopăr lucruri interesante. Acest lucru nu este însă obligatoriu.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum te pregătești pentru o astfel de olimpiadă?
Vlad Ștefan Oros: Există tot felul de surse atât pe internet, cât și în format fizic sub forma unor manuale. Am o culegere pe care o am primit-o în clasa a V-a și pe care am început recent să o rezolv. De asemenea, am început să lucrez și pe subiectele postate online de la olimpiadă, subiecte care pot fi accesate de oricine. Când vine vorba de teorie și nu de probleme pentru mine Wikipedia a fost suficient și cred că oricine se poate folosi de ea.
Pasiunea a început în clasa a V-a
ȘTIRI PENTRU COPII: De unde a pornit toată această pasiune pentru lingvistică?
Vlad Ștefan Oros: Am fost dintotdeauna pasionat de matematică. Aceasta a fost prima mea pasiune. Prin clasa a V-a când am început să particip la olimpiade am devenit pasionat și de limba română. Pe vremea aceea concursul de lingvistică era unul hibrid. Exista o sesiune de matematică și una de limba română. Totuși, pe măsură ce am crescut concursul s-a schimbat, acesta devenind numai de lingvistică. Atunci mi-am dat seama că îmi place cu adevărat acest subiect.
ȘTIRI PENTRU COPII: Tu ești și olimpic la fizică. La prima vedere cele două par complet diferite. Care sunt de fapt asemănările?
Vlad Ștefan Oros: Eu zic că au mai multe în comun decât s-ar putea să pară. În primul rând ambele țin de lumea logicii, ba chiar de lumea matematicii. Pentru ambele este necesar să faci conexiuni rapide și logice și să le înțelegi. Ba mai mult, aș putea să spun că lingvistica seamănă cu informatica, o altă materie la care am participat la olimpiadă. Acest lucru poate fi văzut prin prisma faptului că în Statele Unite competiția de lingvistică este aproape hibridă. Concursul se numește NACLO (North American Computational Linguistics Open Competition). Deoarece toate aceste materii se leagă între ele îmi este mult mai ușor să învăț decât dacă ar fi fost materii complet separate. De altfel, aș putea să remarc faptul că pe poziția a doua de la olimpiada la care am participat s-a aflat tot un român, mai exact tot un olimpic național la fizică. Sunt sigur că există o legătură destul de strânsă între cele două.
“Pasionații de lingvistică sunt pe cont propriu”
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi ai pentru copiii care ar putea fi pasionați de acest domeniu?
Vlad Ștefan Oros: Să aprofundați pe Wikipedia fiecare subiect care vi se pare interesant. De exemplu dacă auziți un cuvânt în limba română a cărui origine sau etimologie nu o cunoașteți căutați-l pe internet. Astfel puteți învăța mai multe despre limba latină sau despre limba slavă. Pentru cei ce doresc să participe la olimpiadă principalul sfat ar fi să rezolve probleme. Există o mulțime de probleme foarte frumoase care vă ajută să înțelegeți fiecare aspect despre cum funcționează o limbă. Din păcate nu există foarte mulți profesori specializați pe pregătire în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care pasionații de lingvistică sunt pe cont propriu. Acest lucru nu este însă atât de rău pe cât ar putea să pară.
ȘTIRI PENTRU COPII: Să înțeleg că te-ai pregătit singur pentru aceste concursuri?
Vlad Ștefan Oros: În clasa a V-a am fost ajutat atât de profesoara mea de română care m-a sprijinit în pregătirea pentru acel concurs hibrid, cât și de mama mea care și ea la rândul ei este pasionată de acest domeniu. Totuși de când am început să cresc și să fac lucruri mai avansate am fost doar pe cont propriu. Pentru mine nu este ceva neobișnuit. În general mă pregătesc singur pentru olimpiade. Deși pare greu odată ce te obișnuiești devine o activitate ca oricare alta. Ba chiar mai mult, îți permite o anumită libertate privind alegerea subiectelor de studiu.