Mâncarea este cea mai mare tentație a omului. Nu te poți abține de la un preparat delicios sau de la o prăjitură apetisantă. Toți avem pofte, dar de unde vine fiecare poftă în parte și de ce vrem acel lucru? Aflați în continuare.
Pofta nu este doar pentru femei însărcinate. Toți avem dorința de a mânca ceva bun, fie dulce sau sărat. Fiecare poftă are o cauză și poate ascunde o lipsă.
Pofta de un anumit aliment este modul corpului de a-ţi îți spune că îți lipsește o substanță din mâncarea la care poftești. De multe ori mâncăm altceva decât ceea ce ne trebuie de fapt în organism.
Pofta de dulciuri
Dacă ți-e pofta de ciocolată ai de fapt nevoie de magneziu. Acesta se găsește în nuci, seminţe, legume, fructe. Pofta de dulce ascunde și ea nevoi importante în corp precum crom care se găsește în brocoli, struguri, brânză, fasole boabe, pui, ficat de vițel. Dorința de a mânca dulce ascunde și lipsa de carbon pe care îl găsești în fructe proaspete. Dacă mănânci dulce s-ar putea să cauţi de fapt fosforul pe care îl găsești în pui, vită, ficat, pește, ouă, lactate, nuci, legume, fulgi.
De la dulce s-ar putea să îți lipsească tryptophan pe care îl găsești în brânză, carne de miel, ficat, spanac, cartofi, stafide.
Unii au poftă de pâine iar asta înseamnă nevoie de azot. Acesta este găsit în mâncăruri proteice: pește, carne, fasole boabe, nuci.
De la pofta de grăsime precum chips și prăjeli rezultă că nu ai calciu suficient deci poţi să mănâncă muștar, ceapă, brocoli, legume, susan, brânză, nap.
Pofta de cafea sau ceai ascunde lipsa de fosfor pe care îl găsești în pui, vită, ficat, pește, ouă, lactate, nuci, legume, fulgi. Poți avea nevoie și de sulf pe care îl găsești în gălbenușul de ou, ardei roșii, usturoi, ceapă. Pofta de gheață înseamnă lipsă de fier. Pofta de băuturi acidulate înseamnă lipsă de calciu.
Mâncare sărată și acidă
Nevoia de mâncare sărată înseamnă că îți trebuie cloruri și trebuie să mănânci nucă, lapte de capră sau sare de mare.
Mâncarea acidă cere magneziu, iar pofta de lichid cere apă (8-10 pahare pe zi). Dacă vrei să mănânci solide mai de grabă decât lichide tot apă ar trebui să consumi.
Pofta de băutură rece cere de fapt mangan din alune, arahide, ananas, coacăz negru.
Dacă îți este mai mereu foame ai nevoie de silicon pe care îl găsești în nuci, semințe sau de tirozina (suplimentele de vitamina C, portocale, verdețuri, legume și fructe roșii) sau tryptophan.
Lipsa poftei de mâncare arată că lipsește vitamina B1 (fasole, nuci, semințe, ficat) sau vitamina B3 (ton, carne de vita, pui, curcan, porc, legume, semințe).
Calciu:este elementul chimic cu numărul 20 în tabelul periodic al elementelor. Este un metal alcalino-pământos de culoare gri, cel de-al cincea element din punct de vedere al răspândirii în scoarța terestră
Fosfor: este un element din tabelul periodic având simbolul P și numărul atomic 15
Tryptophan: este unul dintre aminoacizii esenţiali corpului
Magneziu: este elementul chimic din tabelul periodic al elementelor
Mangan:element chimic cu simbolul Mn și numărul atomic 25. Este un metal alb-argintiu, asemănător fierului, care se găsește în stare liberă în natură și în mai multe minerale.
Fier: este un elementul chimic cel mai întâlnit pe Terra