„Descoperiri la microscop”, ateliere online pentru copii
Atelier D împreună cu Muzeul Municipiului București lansează o serie nouă a programului de educație culturală numit „Descoperiri la microscop”. Acesta este format din cinci ateliere online dedicate copiilor cu vârsta de peste șapte ani. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă detalii.
În cadrul atelierelor, copiii vor avea ocazia să învețe lucruri importante despre descoperirile științifice, dar și despre procesele chimice care au legătură cu viața și sănătatea noastră. „Seria de cinci ateliere online din acest an este despre procesele chimice care au loc sub ochii noștri și revoluțiile în microbiologie cu impact asupra sănătății. Povestim episoade din activitatea savantului Victor Babeș, cât și despre descoperiri științifice contemporane. Aflăm despre importanța unor procese, acțiuni și metode precum sterilizarea, igienizarea, epurarea, vaccinarea, cât și despre impactul acestora asupra vieții noastre.
Prin intermediul tehnologiei digitale, privim imagini ale unor ființe invizibile, ca să pătrundem tainele bacteriilor și virusurilor din apropiere. Nu în ultimul rând, parcurgem pagini din cărți valoroase de popularizare științifică, pentru a înțelege fenomene din natură și din corpul nostru. Pe baza unei fișe cu îndrumări primite în avans, participanții vor elabora o ipoteză de cercetare, pe care o vor prezenta în cadrul atelierului într-o formă la alegere: o bandă desenată, un eseu sau o scurtă poveste”, informează reprezentanții Muzeului Municipiului București.
Programul atelierelor
Cele cinci ateliere pregătite de Atelier D și Muzeul Municipiului București se vor desfășura în fiecare lună, până în mai. Primul dintre ele, „Laboratorul fantastic”, are loc duminică, în 28 februarie, de la ora 10,30 și de la 12,00. Copiii vor descoperi instrumente și analize medicale din laboratorul lui Victor Babeș și vor afla informații despre descoperiri de laborator recente. De asemenea, vor primi răspunsuri la întrebările „De ce se înnegresc bananele?” și „ De ce miroase peștele la căldură?”. Vor afla ce presupune sterilizarea, iar la sfârșit vor prezenta un proiect personal.
Al doilea atelier se numește „Inamicii mici și tari” și va avea loc sâmbătă, 27 martie, de la ora 10,30 și de la 12,00. În cadrul acestuia se vor aborda următoarele teme: Bacterii și virusuri de ieri și de azi, covid-19 – ce am învățat într-un an, vaccinarea și vaccinurile, de ce drojdia din pachet își păstrează puterea, lecții bune în împrejurări grele – prezentare.
În cadrul atelierului „Navigăm prin corp”, care are loc duminică, 18 aprilie, de la aceleași ore, copiii vor face o călătorie în corpul omenesc. Vor învăța despre bacteriile bune și despre mecanismul imunității. De asemenea, vor afla cum a descoperit Victor Babeș microbii și mai mult decât atât, cum se distrug ei. Totodată, copiii vor afla de ce sunt atâtea bacterii în corpul nostru. La sfârșit vor face un proiect numit: Călătorie de cercetare în corp.
Ultimele ateliere ale seriei
Atelierul „Eroul Dâmboviței” va avea loc duminică, 16 mai, de la ora 10,30 și 12,00. Copiilor li se va povesti despre lupta pe care Victor Babeș a avut-o cu primarul Pache Protopopescu pentru sănătatea râului Dâmbovița. Totodată, vor învăța lucruri despre măsurile de igienă și despre epurare. Vor afla de ce sunt periculoși țânțarii și vor vedea care este traseul Dâmboviței de la izvor la robinet. Proiectul de la sfârșit va purta numele de: Șase reguli de igienă esențiale.
Ultimul atelier al seriei, „Aventură la Institut” va avea loc sâmbătă, 28 mai, de la aceleași ore. Copiii vor afla cum a înființat Victor Babeș Institutul și vor face un tur virtual al acestuia, aflând care sunt temele de cercetare de azi.
Înscriere
După cum spuneam, atelierele se adresează copiilor cu vârsta de peste șapte ani, iar prețul/atelier este de 30 lei. Fiecare atelier are o durată de 80 minute (cu 10 minute pauză) și se va desfășura pe Zoom. Înscrierile se fac printr-un e-mail la adresa atelierd@yahoo.com.
Plata se face prin transfer bancar în contul RO12BTRLRONCRT0489498301, Banca Transilvania, pentru Daniela Mișcov. Aici trebuie să menționați data și numele programului, precum și numele copilului care participă. În caz de neparticipare, taxa rămâne valabilă pentru o altă dată, stabilită de comun acord.
Dicționar
Microbiologie: ramură a biologiei care se ocupă cu studiul morfologiei și fiziologiei microorganismelor, precum și cu metodele de combatere a microorganismelor patologice pentru animale și plante și de folosire a celor utile;
Savant: persoană cu cunoștințe vaste și temeinice, care creează în domeniul științei; erudit.