25 februarie – ziua “Aprinde o lumină împotriva sclaviei moderne”
Pe 25 februarie este sărbătorit evenimentul “Aprinde o lumină împotriva sclaviei moderne”. Acest eveniment internațional are ca scop combaterea traficului de persoane, fenomen care din păcate încă îi afectează pe mulți. Aflați în continuare mai multe despre statisticile din România privind sclavia modernă și despre cum puteți să îi sprijiniți pe cei afectați de acest fenomen.
40 de milioane de oameni se află la nivel global într-o formă sau alta de sclavie. Foarte multe din aceste victime sunt minori. Aceasta poate însemna exploatare sexuală, muncă forțată, trafic de minori, căsătorii forțate sau alte forme de trafic de persoane. Indiferent de cum o numim, victimele afectate de acest fenomen ajung să aibă traume profunde. Din păcate protecția și serviciile de care aceștia ar avea nevoie nu există.
România este una dintre principalele țări sursă pentru victimele traficului de persoane din Europa. Un număr de 2.880 de persoane traficate din România au fost identificate în cel mai recent raport Eurostat. Fără o implicare reală atât la nivel național cât și la nivel internațional aceste date nu se vor schimba prea curând.
Fetele traficate din România, ajutate de Fundația Missio Link Internațional
Fundația Missio Link Internațional luptă de 20 de ani împotriva abuzului copilului și al traficului de persoane. Gestionează trei centre de tip rezidențial asigurăm protecție și asistență a victimelor minore, mamei și copilului. În plus, derulează programe de prevenire a exploatării copilului și traficului de persoane în comunități cu risc ridicat.
Până în prezent peste 149 de fete minore victime ale abuzului și traficului de persoane au fost salvate și asistate devenind independente. În prezent în cele trei centre sunt adăpostite 20 de fete minore, și 4 mame tinere cu copiii lor, dintre care 3 mame sunt minore. Anual fundația asistă o medie de 500 de copii cu risc de exploatare și trafic.
Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen criminal, Missio Link Internațional se alătură în fiecare an mișcării internaționale EndItMovement derulând campanii online prin care atât personalul cât și beneficiarii noștri marchează vizual nevoia de a opri sclavia modernă printr-un X roșu. În această săptămână, beneficiarele fundației au avut ateliere de creație, teatru senzorial etc, transmițând astfel un mesaj al supraviețuitorilor.
Fundația Missio Link International este membru fondator al primei platforme naționale de luptă împotriva exploatării copilului și a traficului de persoane ProTECT și este reprezentată în Consiliul Director prin Lorena Rusovan.
Traficul de persoane nu discriminează
Traficul de persoane nu cunoaște granițe și nu ține cont de naționalitate, sex, etnie sau vârstă. Ce este și mai grav este că de foarte multe ori alegem să punem povara pe cei afectați de acest fenomen. Aceștia nu au greșit cu nimic. Sunt doar victime ale criminalității organizate și a încălcării grave a celor mai elementare drepturi umane.
Șapte ambasade printre care, Ambasada Canadei în România, Ambasada Regatului Danez în România, Ambasada Franței în România, Ambasada Israelului în România, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România și Ambasada Suediei în România se alătură Asociației eLiberare și altor treisprezece organizații neguvernamentale în campania globală de conștientizare End It Movement care marchează pe 25 februarie 2021 #InIttoEndIt Day, ziua “Aprinde o lumină împotriva sclaviei moderne”, spunând un „Nu!” răspicat traficului de persoane și sclaviei moderne.
Doar împreună putem să oprim acest fenomen
Acest efort comun de conștientizare se alătură unor acțiuni concrete pe care ambasadele implicate le desfășoară în România alături de parteneri din societatea civilă și instituțiile statului, precum sesiuni de capacitare, programe de schimb de experiență, campanii de informare, sprijin pentru reintegrare și o atenție sporită asupra fenomenului în interacțiunile cu instituțiile statului român.
Informați-vă pe voi și pe cei din jur despre cum puteți evita să ajungeți victimele traficului de persoane. Doar împreună putem să oprim acest fenomen. Fiecare om are dreptul de a fi liber și nimeni nu ar trebui să poată să ne ia acest lucru. Oferiți sprijin persoanelor care au fost victime. Doar prin empatie și prin bunătate putem să facem lumea un loc mai bun.