Situația mamelor minore din România. Un sfert din totalul de la nivelul Uniunii Europene!
Ieri a avut loc dezbaterea privind situația mamelor minore din România, dezbatere despre care ȘTIRI PENTRU COPII v-a vorbit zilele trecute. Aceasta a fost susținută de Salvați Copiii, iar mai mulți specialiști și-au spus părerea.
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, din 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani. Acest număr se completează cu încă 17.933 de mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Pe acest segment de vârstă, dintre cele aproape 18 mii de mame, 13.291 se aflau la prima naștere, 3.851 la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra și 11 la ce-a de-a cincea naștere.
Mamele minore din România reprezintă aproape un sfert (23%) din totalul de la nivelul Uniunii Europene, lucru foarte îngrijorător. Vorbim practic de copii care nasc copii. În ceea ce privește repartizarea pe județe, cele mai multe mame adolescente se regăsesc în Mureș (931), Dolj (838), Brașov (830), Iași (733) și Bacău (722). La polul opus, cu cele mai puține mame adolescente află: Brăila (248), Mehedinți (234), Caraș-Severin (209), Gorj (190), Tulcea (187).
„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Nevoie de colaborare
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, face un apel public cu privire la importanța programelor de prevenire a sarcinilor din rândul adolescentelor.
„Factorii de influență sunt grupați în trei categorii, cei care țin de familie, cei care țin de educație și cei care țin de autoritatea publică locală. Partea de autoritate publică locală poate fi mai mult întărită și implicată în această ecuație. Ce se poate face? O revizuire a cadrului legal. E important să implicăm tinerii, e important să colaborăm instituțional și interinstituțional. E o problemă care ne interesează pe toți și rezolvarea trebuie să vină tocmai din această colaborare. E un apel pe care îl fac”, a declarat Andreea Moldovan.
Părerile specialiștilor
În cadrul dezbaterii au luat cuvântul mai mulți specialiști, în special medici. Dacă ar fi să scoatem o idee esențială, cu toții își doresc ca autoritățile statului să se implice mult mai mult.
„Este o problemă extrem de delicată din toate punctele de vedere. Știți foarte bine că vorbim despre aceste lucruri de câțiva ani. Și nu s-a făcut nimic. Eu vreau să vă spun că nu sunt optimistă. Îmi pare rău. Sunt pur și simplu discuții, discuții, discuții, fără să se vadă nimic decât cu ajutorul organizaților non-guvernamentale. Din păcate educația lipsește, educația în familie lipsește. Ar trebui să plecăm de la educația familiei”, a spus în cadrul dezbaterii doctorul Maria Stamatin, șeful secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Un alt șef de secție de Neonatologie, și anume conf. dr. Livia Ognean, este de aceeași părere. „Cei care au puterea să schimbe lucrurile nu vor face mare lucru în continuare. E nevoie de toată lumea ca să rezolvăm problema asta. Nu numai de Ministerul Sănătății, nu e nevoie doar de educație. E nevoie de Ministerul Justiției, de Ministerul de Interne, e nevoie de foarte multe lucruri și de o colaborare serioasă, nu doar la nivel de vorbe”, a spus Livia Ognean, șeful secției de Neonatologie al Spitalului Clinic Județean Sibiu.
Campanie de informare și educare
Organizația Salvați Copiii împreună cu compania Kimberly – Clark derulează la nivel național o amplă campanie de educare și informare a mamelor. Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternități din toată țara, incluse în campanie, au beneficiat de susținere. În total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților. De asemenea, vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților. Vor primi informații despre combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere.
„Credem cu tărie că o bună informare a viitorilor părinți poate face o diferență uriașă în dezvoltarea ulterioară a copiilor. Crearea unor astfel de programe complexe, care să integreze componenta medicală, educațională, dar și psihologică este esențială în acest sens. Ne bucurăm că prin intermediul acestui proiect, realizat în parteneriat cu Salvați Copiii, am reușit să venim în sprijinul mamelor și al nou-născuților din România. Și ne dorim ca pe viitor să atingem un număr cât mai mare de beneficiari”, transmit reprezentanții Kimberly – Clark.
Până la sfârșitul anului mamele vor avea acces în maternități la o metodă de informare medicală, prin intermediul videoclipurilor transmise prin sisteme de comunicare video ce sunt montate în fiecare salon. Mai mult, mamele vor avea posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului.
Spitalele ce beneficiază de sisteme de comunicare video sunt:
Spitalul Universitar de Urgență București;
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș;
Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași;