O meserie unde descoperi trecutul pentru a înțelege viitorul. Ce face un arheolog
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a-și ocupa timpul și a obține un bănuț cinstit. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie pentru a vă ajuta în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre cât câștigă și ce face un arheolog.
Meseria de arheolog pare o idee genială, iar mulți copii ”o aleg” când sunt mici visând să găsească mumii din Egiptul Antic sau resturi de dinozauri și să plece în aventuri fantastice. Arheologia este mai mult de atât. Această meserie este despre săpatul în trecut pentru a descoperi prezentul și viitorul.
Andrei Bălărie este un arheolog pasionat de munca lui și de tot ce ar putea descoperi. Ne-a povestit ce înseamnă arheolog. ”Este un om foarte curios în primul rând. Acesta încearcă să înțeleagă cine suntem astăzi prin ceea ce am fost în trecut. Asta înseamnă că noi înregistrăm și urmărim tot ce au făcut strămoșii noștri ca să ne dăm seama de ce facem astăzi unele lucruri sau de unde provin unele lucruri. Noi vrem în mare parte să înțelegem unde o să fim peste 100 sau 1000 de ani.” a povestit Andrei Bălărie pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Andrei este de părere că pentru a deveni arheolog trebuie să citiți foarte mult. Sunt necesare studii de specialitate în arheologie și în istorie. Un profesionist trebuie să se documenteze în permanență. Trebuie să știți că există arheologie clasică, arheologie preistorică, arheologie subacvatică, arheologie industrială, etc. ”Poate apare și arheologia în spațiu până ajungeți voi absolvenți”.
Meseria este în sine destul de dificilă. ”Nu este ca în filme unde ai doar o pensulă în mână și ștergi praful. Munca fizică este destul de grea, extenuantă, dar și răsplata pe care o ai la final merită. Tu poți fi primul care dezgroapă un lucru de acum 3000, 10.000 de ani”, a explicat Andrei Bălărie, arheolog la Muzeul Național al Banatului.
De ce calități are nevoie un arheolog?
Un arheolog trebuie să aibă răbdare și să știe să își planifice timpul de birou și teren, în aer liber. La final, după munca de teren, te întorci la muzeu sau la institutul de cercetare. ”Acolo trebuie să cataloghezi, să desenezi, să studiezi, să fotografiezi tot materialul adus. Ulterior, arheologul trebuie să publice acel material. Doar prin punerea în circulație a informației, alți arheologi pot să își găsească linii noi de cercetare. Este bine ca viitorii arheologi să aibă informația bine documentată pentru că totul este în continuă evoluție. Este important ca cei care vin după tine să te depășească prin cunoaștere”
Noi am vrut astăzi să aflăm cât este aventură și cât este muncă în această profesie, așa că l-am întrebat pe Andrei Bălărie. ”Arheologia este o aventură mai complicată. Filmele sunt mai simple. Ele au o dinamică care condensează o întreagă viață de om într-o oră și 45 minute. Munca de cercetare se întinde pe decenii. Noi nu ne luptăm cu răufăcători ca în filme, dar ne luptăm cu lucrurile pe care nu le înțelegem sau cu natura care nu ne permite să lucrăm. Uneori avem probleme cu diferite personaje care nu ne lasă să cercetăm, de exemplu braconieri”, a mai spus arheologul.
Sfaturi pentru copii
Andrei Bălărie sfătuiește viitorii profesioniști să citească mult. ”Există astăzi atât de multe metode prin care te poți informa despre trecut. Suntem astăzi în era digitală. Internetul poate fi folosit și pentru cunoaștere, nu doar pentru divertisment. Nu mai depinzi de cărți din bibliotecă. Tu poți găsi singur cărți, articole. Pe măsură ce citești te și dezvolți. Cauți de exemplu ce este paleolitic, de unde vine și descoperi. Darul divinității pentru om este creierul. Cu cât aduni mai multă informație cu atât ești mai norocos.
Secretele meseriei? Răbdare, documentare, dedicare. Orice lucru vă trezește interes trebuie să luptați dacă vă pasionează. Noi avem porțile deschise mereu la Muzeul Național al Banatului și vă arătăm ce este munca de teren când vreți.”
ȘTIRI PENTRU COPII vă aduce ultimele noutăți din cultură și artă. Nu uitați să citiți site-ul nostru în fiecare zi.
Dicționar:
Paleolitic: Prima epocă din istoria omenirii, cunoscută sub denumirea de epoca pietrei cioplite sau paleolitic: palaios = vechi și lithos = piatră, cuprinde cea mai lungă perioadă de timp.